https://www.mobil.se/nyheter/5g-versionen-av-galaxy-s10-slapps-i-sydkorea-pa-fredag
566818
Nyheter
Dröjer i resten av världen

5G-versionen av Galaxy S10 släpps i Sydkorea på fredag

Samsung har till slut offentliggjort ett lanseringsdatum för 5G-versionen av sitt flaggskepp Galaxy S10. Telefonen släpps på den sydkoreanska marknaden på fredag.

Samsung offentliggjorde faktiskt hela fem telefoner i samband med sitt lanseringsevent för Galaxy S10 i februari. Utöver S10, S10+, S10e och Galaxy Fold så aviserade man nämligen även en 5G-version av S10. Den hamnade dock lite i skymundan av Galaxy Fold, och det fanns i februari inte heller något spikat lanseringsdatum för telefonen. Men det finns det nu. Samsung har nämligen meddelat att man börjar sälja Galaxy S10 5G i Sydkorea redan på fredag. 

Annorlunda på fler sätt

Nu handlar det inte enbart om en Galaxy S10 med stöd för 5G, utan om en enhet som skiljer sig från de ordinarie enheterna på flera sätt. Inte minst har telefonen begåvats med en Quad HD+-skärm på hela 6,7 tum. Telefonen har tre kameror på bakstycket samt en 3D-djupsensor, 8 GB arbetsminne, upp till 512 GB lagringsutrymme och ett batteri på 4 500 mAh. Något pris har man inte avslöjat ännu, och den uppgiften lär således inte bli officiell förrän på fredag. 

Internationella planer oklara

Hur många som kommer att slå till på telefonen återstår att se. Men Sydkorea är fortfarande inte klara med den nationella utrullningen av sitt 5G-nät, vilket sannolikt begränsar telefonens attraktionskraft initialt. I något av ett smärre moment 22 så har operatörerna i landet nämligen valt att vänta in telefoner med stöd för 5G innan man bygger ut sina nät. Dessutom har det förekommit oenigheter med myndigheterna i landet kring prissättningen av 5G-abonnemang, vilket försenat utbyggnaden ytterligare. Det är i nuläget oklart när Samsung kan tänkas släppa telefonen på fler marknader, men konsumenterna lär sannolikt inte vara särskilt stressade, då 5G fortfarande lyser med sin frånvaro helt och hållet på de flesta platser i världen.