Kartläggning: mobilabonnemang

Abonnemangen som ger mest datapott för pengarna

Mobil tipsar dig om hur du väljer mobilabonnemang för att få så mycket datapott du behöver till minsta kostnad.

Publicerad Uppdaterad

Mobilsamtal och SMS har gått från att vara mobiloperatörernas kassakor till något man mer eller mindre skänker bort på köpet med ett mobilabonnemang. Orsaken är förstås att vi nuförtiden använder mobildata så mycket mer än samtal och SMS. Om inte annat kan vi använda chatt-appar och IP-telefoni för att slippa ringa och SMS:a. Därför är det i stora drag storleken på den månatliga datapotten som avgör priset på ett mobilabonnemang, även om flera av operatörerna varierar sitt erbjudande med särskilda villkor.

Hur mycket datapott du behöver är högst individuellt. En del av oss använder mest wifi när vi surfar på mobilen, medan andra gladeligen strömmar Netflix på resande fot. Som generell princip får man mer data för pengarna ju större pott man väljer men samtidigt en högre fast månadskostnad. I vår tabell här intill har vi därför grupperat abonnemangen i intervall efter datamängd. Du får själv avgöra ungefär hur mycket mobildata du behöver varje månad, sedan kan du använda tabellen för att lättare jämföra operatörernas abonnemang.

Vilka är operatörerna?

Sverige har fyra mobiloperatörer som driver egna nät: Telia, Tele2, Telenor och Tre. Var och en av dessa har dessutom ett eget lågprismärke. Telia har Halebop, Tele2 har Comviq, Telenor har Vimla och Tre har Hallon. Dessa går alltså i samma nät och är rent praktiskt samma operatörer, även om de kan ha olika erbjudanden och kundtjänst.

Vi har också tagit med de två oberoende operatörerna Fello och Mybeat. Mybeat hyr in sig i Telenors mobilnät, medan Fello går i Telias nät.

Det är inte så enkelt som att de fyra operatörerna har var sitt mobilnät. Tvärtom är de sammantvinnade i olika samarbeten. För 4G, som är mest relevant när det kommer till datatrafik, delar Tele2 och Telenor nät, medan Telia och Tre driver sina egna nät. För 3G delar Tele2 och Telia på sitt nät, medan Tre och Telenor har ett gemensamt nät utanför storstadsregionerna. För GSM som främst duger till telefonsamtal och SMS har Tele2 och Telenor ett gemensamt nät, Telia har ett eget nät, medan Tre inte har något GSM-nät.

Obegränsad datapott

Numera erbjuder Tele2, Telenor och Tre mobilabonnemang med obegränsad datapott. Det här är något som man tidigare om åren försökt lansera och alltid tvingats backa från. Orsaken har varit att med obegränsad tillgång till datatrafiken har mobilnäten lastats ner av ett fåtal användare som använder större delen av kapaciteten, till exempel för att ladda ner filmer från nätet 24 timmar om dygnet.

Den nöten har operatörerna nu till slut knäckt. Gemensamt för operatörernas obegränsade abonnemang är att du har tillgång till 20 gigabyte data om dagen fritt. Gör du av med dessa spärras din datatrafik och du låser upp den med ett SMS på samma sätt som du beställer mer data när du förbrukat din datapott, fast utan kostnad. Då får du 5 gigabyte till för dagen, och förbrukar du dem måste du ånyo beställa 5 gigabyte till på samma sätt. Finessen med detta är att man försvårar för användare som har tjänster som ligger i bakgrunden och tankar ner stora mängder data konstant, samtidigt som begränsningen för de flesta andra användningsområden inte utgör något större hinder.

Utöver att ha det billigaste obegränsade abonnemanget har Tele2 även en tjänst där två eller flera personer kan gå samman i grupp och då få ytterligare rabatt på sitt obegränsade dataabonnemang. Kostnaden kan då gå ner till 350 kronor i månaden.

Fri surf på vissa tjänster

En bonusfunktion som flera operatörer erbjuder är fri surf på vissa typer av tjänster. Det innebär att om du använder dessa tjänster så räknas de inte mot din datapott. Telia erbjuder fri surf på ett antal sociala medier, medan Tre gör det för de flesta strömmande tjänster för musik. Använder du främst din datapott till dessa tjänster kan du alltså få ut betydligt mer av dessa abonnemang.

De här erbjudandena är en smula kontroversiella, då de skulle kunna sägas bryta mot den så kallade nätneutraliteten. För konsumenten finns det förstås ingen nackdel med ett sånt här erbjudande, men om du till exempel väljer mellan två tjänster som strömmar musik och den ena inte räknas mot datapotten medan den andra gör det så väljer du nog den som du inte behöver använda datapotten för. Operatörerna gynnar alltså vissa tjänsteleverantörer framför andra. Telia och Tre har kommit under granskning från Post- och telestyrelsen för detta, och särskilt Telias erbjudande har blivit en rättsak, som ännu inte är avgjord.

Spara potten

Flera operatörer, huvudsakligen lågprismärkena men även Telia för vissa abonnemang, tillåter dig att spara oanvänd datapott från månad till månad. Det innebär att om du inte gör av med hela din datapott en viss månad läggs den på hög så att du får större datapott nästa månad.

Det finns alltid ett tak för hur mycket datapott du kan lägga på hög, vilket är värt att kolla upp innan du slår till på ett abonnemang. Vanligast är 100 gigabyte, men en del operatörer tillåter maximalt den dubbla ordinarie potten, vilket förstås inte blir lika imponerande med små datapotter.

En annan detalj med sparad surfpott är att även om ditt abonnemang kanske låter dig utnyttja hela din ordinarie datapott när du reser inom EU är det inte säkert att du kan använda hela din sparade hög utomlands. Vad som gäller framgår av operatörernas villkor.

Vilket abonnemang ska jag välja?

Som ni förstår av ovanstående kommer vi inte att tala om för er exakt vilket abonnemang som är rätt för just er, minst lika viktigt som priset är om operatören har bra täckning där du befinner dig mest. Här är dock några rekommendationer i de olika intervallen.

1–1,5 GB datapott

De här datamängderna räcker om du huvudsakligen använder wifi och främst surfar men inte strömmar video eller musik när du använder mobildata.
Mybeat Mini är det billigaste abonnemanget, men då ingår väldigt lite samtal och SMS, så det duger bäst till en telefon som endast används då och då. Fellos och Halebops abonnemang är därför mer prisvärda.

2–3 GB datapott

På den här nivån kan man vara lite mindre stressad över datapotten och unna sig att strömma musik då och då, men inga större mängder Youtube eller Netflix över mobilnätet.
Mybeat rörligt har lägst fast kostnad, men notera att du betalar för varje telefonsamtal och SMS, så du behöver inte ringa mycket för att kostnaden ska gå om de dyrare abonnemangen. Använder du abonnemanget enbart för data är det dock klart prisvärt. Vill du känna dig mindre stressad över det där med samtal och SMS rekommenderas i stället något av Mybeat Mini 2 GB, Vimla 2 GB fria samtal eller Mybeat Samtal 2 GB.

4–7 GB datapott

Med dessa datanivåer kan du vara relativt obekymrad om att strömma musik så länge du har wifi hemma och på jobbet, men det kan fortfarande vara bra att ladda ner filmerna från Netflix i förväg.
Mybeat Rörligt har lägst fast kostnad i förhållande till datamängden, men notera att du betalar för varje telefonsamtal och SMS, så du behöver inte ringa mycket för att kostnaden ska gå om de dyrare abonnemangen. Hallon 4 GB och Vimla 4 GB är klart prisvärda alternativ.

8–12 GB datapott

Med datapotter i denna storlek kan du slappna av rätt mycket med hur du använder mobildata, så länge du använder wifi hemma och på jobbet och inte strömmar jämt och ständigt. Mybeat rörligt har lägst fast kostnad, men notera att du betalar för varje telefonsamtal och SMS, så du behöver inte ringa mycket för att kostnaden ska gå om de dyrare abonnemangen. Hallon, Comviq, Mybeat och Vimla har alla prisvärda alternativ för runt 200 kr i månaden.

15–20 GB datapott

På den här nivån kan du på allvar klara dig utan wifi så länge du inte strömmar video dagligen.
Mybeat Rörligt ligger här så mycket lägre i pris än de övriga operatörerna att det är ett klart intressant alternativ även med hänsyn till att du betalar för varje telefonsamtal eller SMS. Om du kan tänka dig att binda dig för två år är Telenor Frihet också prisvärt.

25–35 GB datapott

För att göra av med mer data än så här på en månad ska du nog vara storkonsument av videonedladdning och aldrig använda wifi. Mybeat, Hallon och Vimla har de mest prisvärda abonnemangen i denna kategori.

40–100 GB datapott

Sådana här datamängder rekommenderas främst till storkonsumenter. Ni kanske är en hel familj som delar på datapotten via wifi-hotspot? Hallon ger i särklass mest gigabyte per krona i detta intervall, medan Comviq har det billigaste abonnemanget i den nedre delen av spannet.

Obegränsad pott

Det är så klart trevligt att inte ens behöva bry sig, i synnerhet om prislappen är överkomlig. Det är den om du väljer bindningstid med Telenor och Tre, men med Tele2 kan du komma ner i så lite som 349 kronor i månaden om ni är fyra personer eller fler som går ihop i grupp och tecknar abonnemang.