MWC 2018

Alcatels nya budgetlurar: 18:9-skärmar och Android 8

Telefonen med matt baksida till vänster är Alcatel 3X medan den mer blanka Alcatel 3 syns till höger.

Trots billigt pris levererar Alcatels nya billiga smartphones såväl senaste Android-version som skärmar i 18:9-format.

Publicerad Uppdaterad

På mobilmässan i Barcelona visar Alcatel upp en hel familj av smartphones, alla med prislapp på under 2000 kronor, men med kvalitetskänsla som trots det faktiskt är väldigt lovande. Dessutom levereras alla telefoner med den senaste versionen av Android, 8.0 Oreo, vilket definitivt får ses som en fördel, särskilt då i den här prisklassen. Vi får titta närmare på tidiga versioner av mobilerna och de känns alla betydligt mer gedigna och påkostade än prislappen skulle kunna antyda.

Alcatel lanserar telefoner i flera olika serier på mässan och det finns Alcatel 5, 3 och 1 där den med högst siffra så klart har vassaste specifikationerna och där till exempel Alcatel 3 finns som såväl 3v, 3x och 3. Alla modeller är dock inte aktuella för den svenska marknaden och vi tittar därför närmare på de som är det, närmare bestämt Alcatel 3x och Alcatel 3.

Det var förmodligen en tid sedan du hörde något om mobiltillverkaren Alcatel på den svenska marknaden. Vi testade en del av deras produkter för ett par år sedan. Då gällde det Androidtelefoner i mellanprissegmentet, men numera är strategin att på den svenska marknaden istället erbjuda prisvärda smartphones med prislapp på under 2000 kronor.

Dubbelkamera och bra kvalitetskänsla

Alcatel 3x är den modell som man koncentrerar sig mest på här och den har en fin kvalitetskänsla och har en lite matt yta på baksidan, med lite ruggad känsla. Som alla telefoner Alcatel lanserar är det alltså 18:9-format på skärmen och senaste Androidversionen 8.0, även om de telefoner vi får titta närmare på inte är riktigt klara och vi därför inte kan dra några slutsatser om mjukvara eller faktisk prestanda. Alcatel 3x har fingeravtrycksläsare på baksidan strax under kameran som är en dubbelkamera på 13 + 5 megapixel som har ett särskilt vidvinkelläge. Systemchippet är från Mediatek och kallas MT6739 med fyra processorkärnor. Telefonen har internt lagringsutrymme på 32 GB och 3 GB arbetsminne.

Skärmen är på 5,7 tum med hd-upplösning (720 x 1440 pixel) och sammantaget känns det vid vårt första intryck som det är mycket telefon för pengarna.

Lite mindre skärm

Alcatel 3 har en lite mindre skärm och en prislapp som ska stanna på cirka 1490 kronor när den kommer till Sverige. Här är skärmen också i 18:9-format och Androidversionen den senaste 8.0, men på baksidan hittar vi istället en ensam kamera på 13 megapixel. Baksidan är för övrigt glansigt blank och nedanför kameran hittar vi fingeravtrycksläsare. Systemchippet är från Mediatek även här och det handlar om ett chipp kallat MT6739 med fyra processorkärnor på 1,28 Ghz. Skärmen är på 5,5 tum med upplösningen 720 x 1440 pixel, arbetsminnet på 2 GB och lagringen på 16 GB.

Utöver telefonerna har Alcatel även surfplattor och ett paket med prylar för att styra det smarta hemmet, men de får vi återkomma till vid senare tillfälle.