AI-assistenten ska finnas överallt

Alexa-fest när Amazon bjöd på spontant hårdvaru-event

Förhandsryktena visade sig stämma. Amazon offentliggjorde i samband med ett spontant event under torsdagen mängder av nya enheter, samtliga med AI-assistenten Alexa ombord.

Publicerad Uppdaterad

Det börjar bli en tradition att Amazon bjuder in till ett stort lanserings-event samma dag som det ska äga rum. Precis det gjorde man nämligen förra året, och igår upprepade man tilltaget. Och årets chock-event blev en veritabel prylbonanza med 100-procentigt fokus på AI-assistenten Alexa. Och visst fick vi se en del nya Echo-högtalare, men det var långt ifrån allt. För nu ska Alexa uppenbarligen tryckas in i alla möjliga typer av utrustning. 

Mikrovågsugn och hemövervakning

En av de mest udda produkter som Amazon visade upp var en mikrovågsugn med Alexa. Konceptet är inte mer märkvärdigt än att man talar om för Alexa vad som ska tillredas, och så sköter assistenten alla inställningar. 
Men Amazon bjöd på fler produktkategorier som man inte sålt med Alexa-stöd tidigare. Dels ett eluttag och en väggklocka samt en enhet kallad Alexa Auto, en dongel som innebär att man får Alexa i bilen. 
Hemövervaknings-tjänsten Alexa Guard presenterades också, ett system som bland annat använder tillkopplade Echo-enheter i ett hushåll för att övervaka hemmet när man är borta. 

Sonos-utmanare

Vad gäller mer klassisk Echo-mark så fick vi se mer eller mindre intressanta förbättringar av flera befintliga enheter, bland annat Echo Show (som nu begåvats med en större 10-tumsskärm) och Echo Plus. Men Amazon bryter faktiskt lite ny mark även på högtalarsidan och utmanar multirumslösningar som Sonos genom att släppa en subbas kallad Echo Sub samt ett par förstärkare som kan kopplas till Echo-högtalare. Vilka av de här produkterna som kan tänkas bli aktuella för den svenska marknaden återstår att se. 

Källa