Nästa steg för AI-assistenter

Alexa lär sig inleda konversationer

Amazon Echo är en av många enheter som är baserade på AI-assistenten Alexa

Hittills har det varit användarna som fått inleda dialogen med sina AI-assistenter. Men Amazons Alexa påstås stå i begrepp att börja ta initiativ till samtal.

Publicerad Uppdaterad

Att sätta igång en konversation med en röstbaserad AI-assistent har hittils krävt att användaren tar första steget. Men inom kort kan assistenterna börja ta initiativ till dialog på egen hand. Detta om man får tro ännu obekräftade uppgifter som The Information tagit del av. Enligt dem ska Amazon nu nämligen ha utvecklat stöd för push-notiser till sin digitala assistent Alexa, som finns för både mobila enheter och mängder av annan hårdvara. Med push-notiserna aktiverade kan Alexa ta en mer proaktiv roll och ställa frågor med utgångspunkt från dem. 
Ett exempel skulle kunna vara att Alexa meddelar att temperaturen i det smarta hemmet är oroväckande låg, och följaktligen frågar om man vill höja den. Ett annat scenario är att Alexa frågar om man vill öppna det smarta låset när någon ringer på dörren, i stället för att användaren behöver plocka upp sin smartphone och öppna appen som låser upp dörren. 
Om och när funktionaliteten är tänkt att lanseras är ännu oklart, men att det skulle ge konceptet med digitala assistenter en ny dimension råder det inget tvivel om. 

I dagsläget finns den smarta högtalaren Amazon Echo inte att köpa i Sverige och Amazon har ännu inte avslöjat några eventuella lanseringsplaner när det gäller den europeiska marknaden. Man hävdade dock redan i höstas att en lansering i Europa är högt prioriterad och att ambitionen är att genomföra den ”så snart som möjligt”. I takt med att allt fler tredjepartstillverkare dessutom valt att basera produkter på Alexa, så lär Amazons assistent bli vardagsmat även på vår sida av Atlanten inom kort. Och framför allt – om Alexa tar steget med push-notiser så lär sannolikt andra AI-assistenter följa efter vad det lider. 


Källa