Apples Kvartalsrapport Q4 FY 2011

All time high för Ipad

Det blev ett nytt volymrekord för Apples surfplatta Ipad under årets tredje kvartal, medan bolagets smartphone Iphone tappade något under samma period. Förklaringen kan vara att konsumenterna väntar på att få lägga vantarna på den nya modellen 4S.

Publicerad Uppdaterad

Apples kvartalsrapport som presenterades sent i går kväll är början på en ny epok för ett Apple utan Steve Jobs. Nye verkställande direktören Tim Cooks första kvartalsrapport innehåller mestadels pilar som pekar snett uppåt höger. Undantaget är musikspelarfamiljen Ipod som fortsätter att tappa volym men som ändå ger bidrag till bolagets omsättning.

Ytterligare en pil som pekar åt fel håll är Iphones volym som föll med 16 procent till 17,1 miljoner enheter jämfört med volymrekordet (20,3 miljoner enheter), vilket noterades under föregående kvartal detta år. Denna nedgång är endast ett litet hack i kurvan, om man får tro Tim Cook som uttalade sig under analytikerkonferensen:

– Jag är övertygad om att vi kommer att notera ett nytt rekord för Iphone detta kvartal.

Apple erkänner att den senaste tidens växande ryktesflora om en kommande Iphone-modell påverkade försäljningen negativt, speciellt under andra halvan av kvartalet. Nya Iphone-modellen 4S noterades för 4 miljoner sålda enheter efter endast 3 dagars försäljning. Den starten är enligt Tim Cook ”bättre än i vildaste fantasier” som det uttrycktes under analytikerkonferensen.

Bland rekordnoteringarna för Apple finns ett nytt all-time-high för surfplattan Ipad vars volym uppgick till drygt 11,1 miljoner enheter, en ökning med 20 procent jämfört med det tidigare rekordet (9,25 miljoner enheter) som sattes föregående kvartal.

Trots de stora framgångarna med Ipad har bolagets bärbara Mac-datorer inte på något vis drabbats. I stället skördar Apples Macbook-familj fortsatta framgångar med nya rekordvolymen 3,6 miljoner enheter vilket är en betydande volymökning jämfört med de senaste kvartalens volymer.

Kvartalsrapporten innebär det fjärde och avslutande kapitlet för det brutna räkenskapsåret. Helårsomsättningen för Apple uppgår till cirka 108 miljarder dollar, motsvarande 720 miljarder kronor, vilket är en ökning med 66 procent jämfört med föregånde brutna räkenskapsår.

Vinsten efter skatt ökade med 85 procent till 25,9 miljarder dollar, motsvarande 172 miljarder kronor, nästan en halv miljard kronor per dygn. Bolagets nettokassa har vuxit till nya rekordnoteringen 81,6 miljarder dollar (cirka 543 miljarder kronor).

En av frågorna till Tim Cook från analytikerna under konferensen var ifall bolaget kommer att genomföra någon aktieutdelning eller någon annan form av värdeöverföring till sina aktieägare med tanke på den extremt goda finansiella ställningen. Svaret från Cook kan summeras kortfattat att Apple tänker använda pengarna på ett klokt sätt för verksamhetens bästa. Senast Apple gjorde en utdelning till ägarna var i december 1995. Sedan Steve Jobs återtog rodret 1997, har Apple haft aktietillväxt och inte utdelning som strategi.

Källa