Första kommentaren från Apple

Alla IOS-enheter berörs av Spectre och Meltdown

Apple är ett av de sista företag som nu går ut och offentligt konstaterar att de nyligen avslöjade processor-sårbarheterna Spectre och Meltdown berör många av företagets produkter.

Publicerad Uppdaterad

De nyligen avslöjade processor-sårbarheterna Spectre och Meltdown har redan konstaterats beröra nästan alla datorer, surfplattor och mobiler i världen. Men från Apples håll har det varit tyst. Och även om man kunnat utgå från att även Apples produkter rimligen borde vara berörda också, så har det dröjt tills nu innan den amerikanska IT-jätten valt att uttala sig om saken. ”Alla Mac-system och IOS-enheter påverkas, men det finns inga kända försök att exploatera sårbarheterna så här långt” skriver Apple i ett blogginlägg. ”Eftersom det krävs en app med skadlig kod för att utnyttja sårbarheterna, så rekommenderar vi att man bara laddar ned mjukvara från pålitliga källor som App Store” avslutar man. 

Redan vidtagit åtgärder

Apple har precis som många andra tillverkare redan vidtagit en rad åtgärder för att motverka riskerna för att någon ska utnyttja sårbarheterna. En ny säkerhetsuppdatering ska även vara på väg ut för både Mac OS- och IOS-versionerna av webbläsaren Safari, som ska skydda användarna mot sårbarheten Spectre. Apple bekräftar också att Apple Watch-enheter inte berörs av vare sig Spectre eller Meltdown, något som det cirkulerat obekräftade uppgifter om tidigare. 

Källa