Redaktionen gav svar

Alla svaren på läsarfrågorna om Ios

Mobilredaktionen svarade på frågor om Ios, Iphone och Ipad. Här kan du läsa alla frågor och svar i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Applebatterier
nokian: Finns det  ett original apple batterier eller flertal olika fabrikat som de använder? Finns någon med större kapacitet men ändå i samma storlek? eller är elektronik som laddare anpassad efter en bestämd storlek/kapacitet? gäller både 5 o 6 seriens Iphones
Erik Mörner: Jag skulle gissa att de köper in batterier från flera underleverantörer. Laddare är inte anpassade efter ett särskilt batteri och du kan inte byta ut batteriet mot ett lika stort med bättre kapacitet.

Massor av frågor, massor av svar
Gubben: Hej! Ska skaffa min första smartphone/surfplatta eller en ny dator  och har några frågor :
1. Har aldrig fått detta riktigt klart för mig. Hur länge får  iphone, ipad och apples datorer os uppdateringar?
2. Hur länge får varje enhet/ios-os säkerhetsuppdateringar/buggfixar?
3. Hur stor plats tar os-uppdateringar/säkerhetsuppdateringar?
4. Om man inte är nöjd med en uppdatering(så väl som os-uppdateringar eller annan mindre uppdatering) kan man backa/ta bort den då?
5.Hur fort skickar apple ut säkerhetsuppdateringar när säkerhetshål och liknade har hittas?
6. Vet inte om det är okej att fråga detta eller om det är off topic som man brukar säga ( i så fall bortse från fråga 6) men hur står sig apples produkter mot windows mobile10/winddows phone 8.1, windows i datorer och surfplattor, nexusmobilerna, nexusplattorna, och datorerna med med chrome os och datorer som man själv lägger in google chromiun os i? , när det gäller säkerhetsuppdateringar och hur fort de skickar ut säkerhetsuppdateringar+ os-uppdateringar i sig? Ursäkta att blev mycket text.. har bara haft en windows dator sedan innan, men den gick sönder härromdagen, så nu skriver jag från ett bibliotek. Så tänkte skaffa en ny enhet(mobil/surfplatta/dator), men kan inte bestämma mig pga jag inte känner mig insatt. Har förövrigt inga större krav, så är det jag har skrivit om här som har högst prio. I alla fall trevlig helg, hoppas ni på redaktionen eller i kommentars kan ta er i tid att hjälpa en oteknisk.
Erik Mörner: 1: Som exempel finns nuvarande Ios9 tillgängligt för Iphone 4S som lanserades 2011, så det kan vara ett riktmärke. Då finns dock inte alla nya funktioner tillgängliga och prestandan är kanske inte den bästa.
2. Det skulle jag säga är lika länge som den får vanliga uppdateringar i regel.
3. Väldigt olika och det är ju svårt att förutspå när det gäller framtiden också. Beror dessutom på enhet.
4. Nej inte enkelt, men med djupare tekniskt kunnande kan det gå att lösa.
5. Några veckor ungefär, gäller till exempel Ios 9.3.1 nu.
6. Apple är i jämförelse duktiga med att skicka ut uppdateringar eftersom de styr över det själva, i hela kedjan. När det gäller Android är det ju mer upp till varje tillverkare vilket fördröjt det och när det gäller Windows Phone har Microsoft ett minst sagt skamfilat rykte när det gäller löften om uppdateringar som sedan inte infrias.
7. Trevlig helg!

Textförslag på svenska
Gurra: Tjenare! Har en fråga angående ios... När kommer det dyka upp textförslag på svenska i det vanliga tangentbordet?
Erik Mörner: Det är svårt att säga. Det tog ju till exempel ungefär fyra år innan röstassistenten Siri lanserades även på svenska efter att ha funnits på engelska och några andra språk sedan Iphone 4S och Ios 5 som lanserades 2011.

1 respektive 2 GB
Christer Anderson: Vad har Iphone Se för internminne?
Erik Mörner: 2 GB sägs det. Som jämförelse har Iphone 6S utrustats med 2 GB även den medan Iphone 6 har 1 GB. Iphone generellt har mindre arbetsminne än konkurrenterna på Androidsidan men prestandamässigt verkar det ju gå bra ändå.

Platta istället för dator
Markus G: Jag funderar på att köpa nya ipaden så att jag kan kasta min gamla laptop. Det enda jag har min dator till idag är att föra över foton från min digitalkamera och föra över mina löparpass via en USB-sticka som har trådlös kontakt med min Garmin Forerunner löparklocka. Funkar detta att göra med nya paddan? Och pennan -  vad kostar den och finns det en smart anteckningsblock-app? Tack för svar!
Daniel Hessel: Har du en nyare Garminklocka (Forerunner x20-serierna) går det trådlöst rakt av. Ipad Pro var, via adapter, stöd för USB-enheter. Men i vilket utsträckning är oklart, samtidigt som det måste stödjas av appen i fråga och det tror jag inte direkt att Garmin byggt in. Således är den biten egentligen bara bra om du har en modernare Garminklocka. Pennan kostar 1100 kronor och det finns tydligt utmärkt i App store med tips om vilka appar du kan använda den i.

Mer än storleksskillnad
Jonas: Vad är skillnaden på Ipad Pro Stor och Ipad Pro liten, utöver skärmstorlek?
Erik Mörner: Den lilla har bättre fotolampa och tar levande bilder så att du får en liten filmsnutt till varje stillbild från kameran. Den har även bättre skärm som ska ha ett större färgomfång och True Tone-skärm så att färgtonen på skärmen anpassar sig till omgivningens ljus. Kameran spelar dessutom in video i upp till 4K samt kan använda skärmen som fotolampa när du ska ta selfies. Den säljs i en 32 GB-version utöver lagringsalternativen 128 och 256 GB. Utöver vanlig simkortplats har den även ett inbygt Apple SIM. 

Dumt köpa Iphone nu?
Junior: Hej jag köpte precis en iPhone 6s 64GB, har aldrig haft en iPhone förut, och jag älskar den den är hur bra som helst funkar mycket bättre än dom android mobiler jag haft, senaste var en samsung  galaxy s6 edge . Men nu får jag höra från säljare och vänner att det var ett stort misstag att köpa en iPhone 6s när det inte är långt kvar till 7an kommer, kommer det vara så stor skillnad på 6s och 7an? Dom säger även att man förmodligen inte kommer få några uppdateringar till 6s efter 7an släppts, för mig låter det föga troligt då Apple skickar ut uppdateringar till 5s fortfarande.
Så till min fråga: var det ett dåligt köp iPhone 6s kommer jag förlora på att jag inte väntade?
Sen en liten fråga till: vilken är den bästa mobilen på marknaden? Mvh Junior
Erik Mörner: Hej, det kommer ju dröja till senare i höst förmodligen innan Iphone 7 kommer ut så jag tycker väl inte att ditt köp var en dum idé. Vad man kan vänta sig av Iphone 7 är om vi ska basera oss på historien en ny design och om vi ska tro tyktena kanske också vattentålighet och utebliven hörlurskontakt till förmån för en lösning med lightningkontakten. Uppdateringar av operativsystemet får du säkert precis som tidigare Iphones fått. Den bästa mobilen beror ju på vad du har för krav själv, men den telefon som fått bäst i våra senaste test är Samsung Galaxy S7.

Längtat efter 4-tummare
Alexander: Undrar lite över iPhone SE, är en telefon ljag läntat länge efter, liten telefon med topprestanbda, är absolut köpsugen. Men min fråga är, i vanliga fall brukar ju iPhone inte rasa så mycket i pris, jämfört med Samsung där väl topmodellerna rasar rätt mycket i pris ganska snabbt. Men vad tror ni om prisutvecklingen för den lilla iPhonen? tror ni att den kommer att hålla sig prisstabil precis som de andra iphonarna, eller kommer den att bli billigare runt maj/juni? Sedan undrar jag vad er tiori är att inte fler gör topmodeller som är små? Sony har ju släppt sådana t,ex, och mig veterligen har dessa sålt bra. mvh Alexander (som hellre föredrar en 4 tums, några mm tjockare lur med topprestanda, framför en såndär bamselur som knappt ryms i fickan.)
Erik Mörner: Jag skulle gissa att Iphone SE som de övriga Iphonemodellerna håller sitt pris ganska bra. Andrahandsmarknaden brukar ju vara rätt bra för Iphone också. Att inte fler gör små toppmodeller är nog för att efterfrågan där inte är så stor som på de med större skärmar, men visst finns efterfrågan där.

Strul med Ios
Fredag: Vad var problemet med Ios 9.3 egentligen?
Erik Mörner: En del användare har haft problem med att länkar från Safari och i andra appar inte fungerar. Har du inte drabbats behöver du inte oroa dig, men Apple har släppt en uppdatering nu som ska lösa problemet.

Lösning på strul
Sur: Hur löser jag strulet med länkarna i ios 9.3?
Erik Mörner: Apple släppte uppdateringen Ios 9.3.1 igår kväll svensk tid och den uppdateringen ska lösa problemet. Lada ner den så ska det lösa sig.

Fullt för uppdatering
Download: Jag har inte tillräckligt med ledigt minne för att ladda in nya ios vad ska jag göra?
Erik Mörner: Har du bilder, filmer eller appar du inte behöver och inte använder så kan du så klart radera dom, men annars kan du ansluta telefonen till datorn och Itunes. Då krävs inte lika mycket ledigt utrymme på telefonen för att kunna uppdatera den.

Trådlöst till teven
Gurra: hur funkar google cast med iphone? går det?
Erik Mörner: Ja, Googles Cast-app finns både till Android coh Ios och appstöd likaså. Det krävs dock att den app som du vill strömma till din teve stöds och stödet är mer utbyggt på Android än på Ios. Bland de appar som funkar i Ios finns Netflix, HBO, SVT Play, Youtube, TED, Eurosport, Plex och en hel del andra.

Ny budgetmodell
Tim: hur ska man se på skillnaden mellan iphone 5c och iphone 5se. samma strategi, annan färg?
Erik Mörner: Till viss del är ju upplägget liknande, men samtidigt är egentligen Iphone SE ett nytt sätt att göra det Apple alltid gjort, nämligen att sälja en äldre Iphone med äldre komponenter till ett nedsatt pris. De första siffrorna sedan amerikanska säljstarten visar att Iphone SE lockar framförallt de som är lite äldre och som inte byter telefon så ofta, vilket kanske inte var fallet med Iphone 5c

Välja rätt Iphone
Rickard: iphone se eller en begagnad iphone 6, vad säger ni?
Erik Mörner: Frågan ska kanske framförallt gälla Iphone SE eller Iphone 5S eftersom de delar skrämstorlek, men visst. Värt att påpeka är att Apple samtidigt som dom lanserade Iphone SE slutade sälja IPhone 5S, men du kan fortfarande hitta 5S hos operatörer och en del andra återförsäljare. Jämför man Iphone 5S och Iphone SE så är prestandan i den senare ett klart hopp framåt trots att prislappen är lägre.

Penna till flera
Lena: pennan till ipad pro, funkar den även till iphone och andra pekskärmar?
Erik Mörner: Nej pennan som du kan köpa till Ipad Pro fungerar bara med den, så du kan inte använda den på andra surfplattor eller på Iphone. Däremot finns det andra pennor som fungerar generellt på pekskärmar, och som dessutom ofta är betydligt billigare än Apple Pencil.

Få snabbare platta och telefon
Stefan: vad kan man göra för att undvika att en gammal iphone eller ipad blir seg med tiden?
Erik Mörner: Utöver att hoppas på att Apple anpassar sin mjukvara bättre även för lite äldre modeller kan du nog inte göra så hemskt mycket. Visst kan du undvika att uppdatera till det allra senaste systemet och istället stanna på ett äldre som du tycker fungerar bra, men då får du leva med att systemet dels påminner dig om att uppgradera och att en del nya appar och funktioner kanske inte fungerar eftersom de kan kräva nya systemet

Iphoneskillnad
Inger: jag är 66 år, tycker iphone är lätt att använda, har en iphone 5. är skillnaden mot android stor? är jag bara inskränkt som inte vill byta?
Erik Mörner: Skillnaderna beror lite på vilken Android vi jämför med, mför tillverkarna av Androidtelefoner anpassar systemet på lite olika sätt, men generellt skulle jag säga att grundfuntkionerna är relativt lika, om vi pratar ringa samtal, skriva meddelanden, e-post, surfa och så vidare. Men är du nöjd med din Iphone finns det ju ingen egentlig anledning att byta. Prova en Android om någon bekant har, så kan de säkert visa hur det ser ut.