Annons

Kontanter och plastkort på väg ut

Allt fler betalar med mobilen i butiker

Sverige näst bäst i Norden på att betala med mobiler, bara Danmark är vassare.

Publicerad Uppdaterad

Klarna har släppt sin senaste Money Management Pulse-rapport, och den visar att allt fler föredrar att betala med mobilen även i fysiska butiker. Enligt rapporten har andelen som betalar med mobilen ökat med sex procent det senaste året, samtidigt som andelen som föredrar att betala med fysiska kort minskat med sju procent.

Att betala med mobilen är vanligast bland yngre, enligt rapporten föredrar 51 procent av svenskar mellan 18 och 24 år att betala med mobilen i fysiska butiker vilket är den näst högsta siffran i Norden efter Danmark på 58 procent. Som en jämförelse är det i samma åldersgrupp 27 procent som föredrar att betala med betalkort. I åldersgruppen 25 till 40 år föredrar 38 procent att betala med mobilen, i åldersgruppen 41-56 år är det 33 procent och i åldersgruppen 57-75 är det 13 procent.

Mobilen har även tagit en mer framträdande roll när det handlar om bankärenden. Rapporten visar att 7 av 10 svenskar som helhet gör sina bankärenden i mobilen vilket är en ökning med 8 procent, medan det i åldersgruppen 18-24 år är 3 av 4 som använder mobilen. Var fjärde svensk betalar sina räkningar via datorn, en minskning med 20 procent det senaste året.

Källa