Plastkort omodernt

Allt fler betalar med mobilen – plastkort tappar

Andelen svenskar som vil betala med mobilen i butiker växer, medan användandet av plastkort sjunker.

Publicerad Uppdaterad

Det är Klarna som rapporterar att svenskarnas betalvanor förändras allt snabbare, och et gäller inte minst att använda möjligheten att använda mobilen för att betala i butiker. Enligt Klarnas senaste Money Management Pulse är mobilen nu det populäraste betalsättet hos svenskar upp till 41 år. PÅ drygt ett år har det betalsättet och används nu av 31 procent av svenskarna, medan motsvarande siffra ligger på 24 procent i Norge och 17 procent i Finland. Under samma period sjönk betalning med fysiska kort med 6 procentenheter.

Det är framför allt gruppen 26-41 år som har tagit till sig mobilen som betalmedel, där använder 48 procent mobilen, medan motsvarande siffra för gruppen 18-15 år ligger på 45 procent. För ett år sedan var det en skillnad på 12 procentenheter där gruppen 18-25 år var de flitigaste användarna. Nu har alltså gruppen 26-41 inte bara kommit ikapp utan även passerat i det avseendet.

De som drar ner siffrorna är åldrarna 42-57 år där 28 procent betalar med mobilen, och 58-76 år där 12 procent betalar med mobilen.

Källa