Nexus 6, Nexus 9 och Android L

Allt om kvällens Android-lansering

I kväll kommer Google släppa sin nya Nexus-surfplatta och troligen också mobilen Nexus 6. Detta vet vi så här långt.

Publicerad Uppdaterad

Google har tagit för vana att smyga ut höstens Nexus-enheter utan större pompa och ståt, och så ser det ut att bli även i år. Företaget har inte kallat till någon presskonferens, men enligt Forbes kommer man att via ett blogginlägg lansera såväl Nexus 6 som Nexus 9 i kväll.

Enligt Forbes, som hänvisar till en anonym insatt källa, kommer Nexus 9 gå att förbeställa från och med den 17 oktober och levereras från den 3 november. Den kommer att ha Android L från start och finnas i 16- och 32 GB-versioner med eller utan 4g. För en gångs skull, för en Nexus-enhet, kommer även plats för minneskort att finnas. Priset för 4G-varianten med 16 GB minne ska ligga på 399 dollar och 499 dollar kostar 32 GB-varianten, det vill säga i prisklassen 4000 - 5000 kronor.

Vad gäller specifikationerna i övrigt för den HTC-tillverkade surfplattan bekräftar Forbes vad vi redan känt till: Skärmen är på 8,9 tum och har upplösningen 2048 x 1440 pixel, det vill säga ungefär 4:3-format snarare än det mer långsmala skärmformat vi brukar se i Android-plattor. En tvåkärnig 64-bitarsprocessor från Nvidia ska driva plattan, och kameran är på 8 megapixel. HTC:s boomsound-teknik med dubbla framåtpekande högtalare riktade mot diog som användare har fått följa med till Nexus-enheten.

Forbes har däremot inte lika mycket att säga om den Motorolatillverkade Nexus 6, utöver att den släpps samma dag. Tidigare rykten talar om en 5,9-tumsskärm med 2550 x 1440 pixel, 32 GB lagringsminne, 3 GB arbetsminne, 13-megapixelkamera, ett 3200 mAh-batteri och chipsetet Qualcomm Snapdragon 805. Ingen 64-bitarsprocessor alltså.

Om Android L, som då också kommer att officiellt lanseras, är ju det mesta redan offentligt, utom just namnet. I videon nedan, som för övrigt bekräftar att Android L får versionsnumret 5.0, driver Google själva med jakten på en sötsak som börjar på L, i form av en audition till uppgiften som Googles nya maskot.

Lemon Meringue Pie, som i något skede var arbetsnamnet på systemet, dyker upp här, men inte de två senaste favoritkandidaterna, Liquourice och Lollipop. Eventuellt har det senare avslöjats som det officiella namnet efter att en utvecklare i Chromium lyckats ta en skärmdump av en debug-ikon föreställande en klubba:

Bilden till den här artikeln har dykt upp som läcka och påstås visa Nexus 6. Bilden är knappast en äkta pressbild, då skärmen är en dåligt påklistrad skärmdump, men den stämmer väl med förhandsuppgifterna om hur mobilen kommer att se ut. Från officiellt håll har telefonen även dykt upp i tecknad version. Videon som snokades fram från Android.com av Reddit-användare ser ut att driva med att Nexus 6 kommer att vara en ovanligt stor telefon.

Du kommer givetvis att kunna läsa om nyheterna här på mobil.se när nyheterna blivit officiella.

Källa