Ett oväntat drag

Amazon, Apple, Google och Zigbee enas om smarta hem-standard

Ett nytt initiativ från några av världens största bolag i segmentet smarta hem kan göra framtiden betydligt enklare för konsumenterna.

Publicerad Uppdaterad

Nej, den här AI-högtalaren kan inte styra de där glödlamporna. Och det där hemlarmet kan inte känna av om fönsterlåsen från den där tillverkaren är aktiverade eller inte. Känns det igen? Den som försöker sätta ihop ett smart hem med produkter från flera olika tillverkare kan utan större problem skaffa sig huvudvärk. Alla tycks vilja låsa in konsumenterna i just sitt ekosystem, med följden att vi blir begränsade till vad en specifik tillverkare har att erbjuda i produktväg. Men den saken kan vara på väg att ändras. I ett något oväntat drag har nu nämligen Amazon, Apple, Google och Zigbee Alliance – det vill säga några av de i särklass största aktörerna i segmentet smarta hem – meddelat att man kommer att enas om en gemensam IP-standard för kommunikation, något som ska göra att de respektive bolagens enheter ska kunna snacka med varandra obehindrat. Inte en dag för tidigt, om du frågar oss. 

I ett gemensamt pressmeddelande (bara en sådan sak) skriver techjättarna att samarbetet bygger på en gemensam uppfattning om att smarta hem-produkter ska vara säkra, pålitiliga och smidiga att använda. Ett första utkast kring kommunikationsstandarden ska vara framtaget någon gång under nästa år. Tanken är att alla produkter som följer standarden ska märkas så att man redan genom att titta på förpackningen kan avgöra huruvida de kan prata med andra produkter som följer standarden. Märkningen ska dock inte enbart vara en kompatibilitetsgarant, utan ska även borga för att produkten i fråga är säker att använda. Det senare är en fråga som aktualiserats på senare tid, då det visat sig av mängder av produkter för smarta hem är relativt lätthackade och i vissa fall rent av helt oskyddade.