Årets tredje enhet

Amazon sägs ha ännu en ny Echo-högtalare på gång

Årets tredje Echo-enhet påstås vara på ingång.

Amazon har redan släppt två nya versioner av sin AI-högtalare Echo i år, och nu kommer uppgifter om att en tredje modell kommer att lanseras innan årsskiftet.

Publicerad Uppdaterad

Amazons Alexa-baserade AI-högtalare Echo är redan en enorm succé, och har en förkrossande marknadsandel på runt 70 procent i sitt segment. Nu har konkurrenter som Google och Apple vaknat till och lanserat liknande enheter baserade på sina AI-assistenter, men Amazon vilar inte på sina lagrar. Trots att man redan släppt två nya Echo-enheter i år så har man nu en tredje på gång. Åtminstone om man får tro uppgifter från källor till Engadget. 

Bättre ljudkvalitet

Den nya Echo-enheten ska inte vara någon ny variant på konceptet, utan ska ersätta den befintliga orignalhögtalaren. Den nya enheten bjuder självfallet på en del förbättringar. Bland annat ska man ha förbättrat ljudkvalitén avsevärt, genom att förse enheten med fler diskantskrikor. Dessutom ska den vara bättre på att höra kommandon på avstånd och vara lite snyggare och mer kompakt än originalet.

Risk för mättad marknad

Även om Amazon dominerar segmentet AI-högtalare för närvarande, så kan förstås så här många nya enheter leda till en mättad marknad. Och många bedömare frågar sig nu om konsumenterna verkligen är redo att byta ut sina äldre Echo-högtalare, eller om Amazon primärt siktar på att fånga upp nya kunder. Apple står dessutom och stampar ivrigt i kulisserna med sin Homepod, som ska släppas runt jul. I Sverige finns trist nog ännu inte någon AI-högtalare att köpa överhuvudtaget, och något besked om när den saken kan komma att ändras syns inte heller på horisonten. 

Källa