Kriget om det smarta hemmet

Amazon slutar sälja Nests produkter

Efter att e-handelsjätten Amazon vägrat att ta in de senaste produkterna från Google-ägda Nest i sitt sortiment, så ser vi möjligen inledningen på ett krig om smarta hem-kunderna.

Publicerad Uppdaterad

Det smarta hemmet är måhända fortfarande inte allmän egendom, och ibland känns den världen ännu väldigt långt borta. Men sådana här grejer har en tendens att smyga sig på bit för bit. För även om du kanske inte skulle beskriva ditt hem som smart, så kanske du ändå har ett app-styrt larm, en tv du pratar med och rent av någon lampa eller två som du tänder och släcker med din telefon. Rätt vad det här sitter du där och kontrollerar allt med din smartphone. Att tillverkarna därför är måna om att få in konsumenterna i just sitt eko-system är därför inte särskilt förvånande. Man tenderar ju att stanna i det eko-system man en gång valt. Ett krig om konsumenterna känns således oundvikligt, och nu kanske vi ser början på det. 

Har blivit konkurrenter

Det handlar om Google-ägda Nest och det handlar om e-handelsjätten Amazon. Båda har sina respektive AI-assistenter och båda har sina respektive smarta hem-produkter. Nests prylar – bland annat smarta hemlarm, övervakningskameror och termostater – har hittils gått att köpa via e-handelsjätten Amazons butik. Men nu väljer Amazon att inte ta in några nya Nest-produkter. De produkter från Nest som fortfarande finns i lager hos Amazon kommer man förstås att sälja, men när lagren sinat lär inga nya produkter dyka upp. Amazon har försäkrat Nest om att det inte handlar om att man har synpunkter på kvalitén på produkterna, och har även avslöjat att ordern kom ”från toppen av företaget”. Inget av företagen har kommenterat saken ytterligare. 

Källa