https://www.mobil.se/nyheter/ambient-mode-forvandlar-android-enheter-till-smarta-skarmar
567912
Nyheter
Fungerar än så länge bara på utvalda telefonmodeller

Ambient Mode förvandlar Android-enheter till smarta skärmar

Google Assistent får ett nytt läge kallat Ambient Mode, som gör att man kan använda sin telefon som ett slags smart skärm.

AI-assistenter med skärmar har börjat bli allt vanligare. Både Google och Amazon har släppt en rad enheter på temat, och det finns även mängder av tredjepartslösningar som tillhandahåller AI-assistenter i kombination med enkla och lättöverskådliga grafiska gränssnitt. Men nog borde man kunna åstadkomma en liknande upplevelse med en smartphone? Ja, det kan man så klart. Och med Google Assistents nya Ambient Mode är det precis vad man får. Google har nu släppt ett videoklipp där man visar hur det hela kommer att se ut. I nuläget fungerar bara Ambient Mode med ett urval av telefoner från Nokia, Sony och Xiaomi. Det finns dock planer på att förse fler telefonmodeller med funktionen, men vilka dessa är och när så kommer att ske har man inte avslöjat ännu. Ambient Mode kommer även bara att fungera på enheter som kör Android 8.0 eller senare. 

Hela grundidén med Ambient Mode är att göra telefoner som inte har egna låsskärmar vid laddning användbara på ungefär samma sätt som just en smart skärm. Förutom övergripande information om väder och pendlingstider så kan man komma åt sina notifieringar, titta på bilder, lyssna på musik och kontrollera enheter i ett smart hem via gränssnittet. Till skillnad från när man använder telefonen på ordinarie vis så krävs betydligt färre klick, och allting finns nära tillhands. Google beskriver själva det hela som ett intentionsbaserat användande snarare än appbaserat. I nuläget är Ambient Mode inte aktuellt för den svenska marknaden, och så här långt har Google inte kommit med något besked om när vare sig Ambient Mode eller den nya och betydligt snabbare versionen av Google Assistent dyker upp här.