Kan innebära ett stort steg framåt för mobil grafik

AMD och Samsung i samarbete kring Radeongrafik för smartphones

Smartphones med grafikprestanda som spelkonsoler. Ja, något åt det hållet kan vi kanske vänta oss när nu AMD och Samsung slagit sina påsar ihop i ett grafiksamarbete.

Publicerad Uppdaterad

Många menar att det är streamingtjänster för spel som är framtiden, och att all beräkningskraft därmed kommer att ligga i molnet, något som gör att man kan spela avancerade spel även med rätt blygsam hårdvara. Men för den som vill spela spel på mobilen utan att bränna en massa dyrbar datatrafik så är det förstås vettigare med en telefon som har hög grafikprestanda. Och den eran verkar åtminstone enligt AMD och Samsung vara långt ifrån över, för det nya samarbetet mellan de två bolagen öppnar för smartphones med långt bättre grafisk prestanda än vad dagens telefoner kan erbjuda. Samarbetet innebär nämligen att Samsung under flera års tid får tillgång till RDNA-arkitekturen som AMD använder i sina grafikkort med namnet Radeon. 

Ny GPU

Det hela lär med största sannolikhet innebära att Samsung planerar att ersätta dagens grafikkretsar från ARM med en mer kraftfull RDNA-baserad variant på sina egna Exynos-chippset. Lösningen skulle kunna ge smartphones en grafisk prestanda i närheten av vad dagens spelkonsoler är kapabla till. Exynoschippen sitter dock inte i de Samsungtelefoner som säljs i Nordamerika (där man istället förser sina telefoner med Qualcomms Snapdragonchipp), något som det är oklart hur Samsung ser på. Det är inte heller fastställt när de första telefonerna med Radeongrafik kan tänkas dyka upp. 

Källa