Strava-incidenten får konsekvenser

Amerikansk militär uppmanas stänga av GPS-spårning vid träning

Tränings-appar som kartlägger löpturer via GPS kan få allvarliga konsekvenser om de används av personer med känsliga yrken, något som blev uppenbart när tränings-appen Strava tidigare i år visade sig avslöja amerikanska militärbaser via en värmekarta. Och nu väljer Pentagon att uppmana all militärpersonal att sluta använda GPS-funktionen i sina tränings-appar.

Publicerad Uppdaterad

Det var i januari som det uppdagades att den sociala fitness-appen Strava avslöjade amerikanska militärbaser och hur personalen på dem rör sig när de tränar. Detta via en värmekarta som avslöjar var aktivitet pågår. Bilder på både joggingrutter och patrulleringsstråk kring en militärbas i Afghanistan användes som ett mycket tydligt exempel på saken. Så sent som i juli kom även uppgifter om att den finska tränings-appen Polar Flow avslöjade var personer med känsliga yrken befann sig rent geografiskt. Dessutom läckte appen uppgifter om personernas namn och adresser. Därför väljer nu det amerikanska försvardepartementet att kraftigt begränsa personalens användning av tränings-appar. 

Krävs tillstånd

Det är i ett internmeddelande som Associated Press kommit över som det framgår att Pentagon nu ber militärpersonalen att stänga av GPS-spårningsfunktionen vid träning. Det handlar inte om något direkt förbud mot att använda tränings-appar, utan specifikt om GPS-funktionaliteten som man menar kan innebära stora risker. ”Platsdelningsfunktionerna kan avslöja personlig information, rutiner och mängder av försvarsanställda, något som har potential att få oavsiktliga säkerhetskonsekvenser och innebär en ökad risk för både trupper och insatser” står det att läsa i meddelandet. Det är nu upp till befälen på baserna att vid varje tillfälle avgöra huruvida GPS-spårningen ska vara förbjuden eller inte. 

Källa