Licenser till enskilda företag

Amerikanska bolag kan åter få handla med Huawei: “Dröjer några veckor”

Även om den amerikanska svartlistningen av Huawei kvarstår så kan vissa amerikanska bolag inom kort åter få göra affärer med Huawei. Det är Reuters som rapporterar detta och uppgifterna kommer från en högt uppsatt amerikansk tjänsteman med insyn i ärendet.

Publicerad Uppdaterad

Det är sedan maj som ett förbud hindrar amerikanska bolag från att inleda affärer med Huawei, något som drabbat bland andra Google som levererar mjukvara i form av Android samt chipptillverkaren ARM. Utöver att drabba Huawei som inte kan få leveranser av viktiga komponenter drabbar detta alltså amerikanska företag som förlorar en av sina större kunder i Huawei och därmed stora intäkter.

Trump öppnade för lättat förbud 

För en tid sedan, i samband med G20-mötet i Japan meddelade den amerikanske presidenten Donald Trump att amerikanska bolag åter skulle få handla med Huawei. Detaljerna var vid den tidpunkten oklara men de håller nu på att klarna. Trots att svartlistningen kvarstår så öppnar amerikanska myndigheter för att ge licenser till bolag att handla med Huawei. Det ska då handla om handel som inte enligt amerikanska myndigheter äventyrar den nationella säkerheten. Två chipptillverkare med hemvist i USA ska enligt Reuters ansöka om licens och ytterligare två, inom andra områden, ska enligt andra källor även de vara på gång att ansöka. De två amerikanska chipptillverkarna uppges inte med namn, utan vill vara anonyma, men bland bolag som handlat med Huawei finns såväl Qualcomm som Intel.

En talesperson för Huawei säger till Reuters att USA istället för att införa licenser borde ta bort restriktionerna mot Huawei helt.

Det är fortfarande oklart vilka företag som kan räkna med att få sina licenser, men bolag ska enligt uppgifterna kunna återuppta försäljning inom 2 - 4 veckor. 

Källa