Annons

LG G6 blir utan

Analys: Då kommer mobilerna med Snapdragon 835

Webbsajten Semiaccurate har snappat upp officiellt belägg för att LG G6 blir utan Snapdragon 835, och beräknat när vi kan vänta oss de första mobilerna efter Galaxy S8 med chipsetet.

Publicerad Uppdaterad

Webbsajten Semiaccurate har lagt upp ett foto från en presentation som skedde på CES i Las Vegas, som om den är äkta visar att LG G6 får chipsetet Snapdragon 821 och inte Snapdragon 835. Detta kommer inte som någon överraskning. Det har talats i veckor om att LG G6 får det äldre chipsetet, och LG har aldrig varit rädda för att offentliggöra fakta om sina mobiler i förtid, så hade det förhållit sig annorlunda hade vi nog kunnat räkna med att LG avslöjat att G6 får Snapdragon 835 vid det här laget.

Men Semiaccurate går ett steg längre och gör en beräkning av när vi kan vänta oss att se mobiltelefoner med Snapdragon 835, nämligen i början av juni. Beräkningarna baseras på offentlig information och uppskattningar. Produktion av Snapdragon 835 startades den 17 oktober förra året och de första förproduktionsexemplaren visades upp en månad senare. Chipseten görs i en ny process som är betydligt mer komplicerad än tidigare processer, så längre tid från förproduktion till volymproduktion är att vänta. Enligt Semiaccurate tog den 28-nanometersprocess som användes för ett antal år sedan drygt 14 veckor från påbörjad produktion tills att de första kretsarna kunde levereras till en mobiltillverkare. För den nya 10-nanometersprocessen uppskattar Semiaccurate tidsåtgången till 18 veckor, plus minus en felmarginal på två veckor.

Räknat från den 17 oktober skulle det innebära att de första kretsarna levereras till mobiltillverkare i slutet av februari, och då i små volymer. Förhandsuppgifter säger att Samsung fått förstatjing på dessa volymer. Antingen som en del i prouktionsavtalet eftersom det är i Samsungs fabriker som Snapdragon 835 framställs, eller helt enkelt för att man bjudit högre andra tillverkare. Semiaccurate uppskattar att det tar 4-6 veckor från att man fått chipseten tills att man har en mobil att visa upp, vilket stämmer bra med det påstådda lanseringsdatumet för S8 i slutet av mars. Dessutom sägs S8 då bara börja säljas i Sydkorea, och få en större distribution först i slutet av april, något som rimligen bara kan bero på begränsad tillgång av en nyckelkomponent, troligen Snapdragon 835.

Semiaccurate gör uppskattningen att en andra tillverkare med större volym får tillgång till Snapdragon 835 först sex veckor efter att S8 lanserats i Sydkorea i mitten av april, vilket innebär att de kan ha mobiler att visa upp i början av juni med försäljningsstart innan sommaren.

Med detta i åtanke finns det en solklar logik i att lansera LG G6 nu, med ett äldre chipset. Jämfört med när en G6 med Snapdragon 835 kan tänkas lanseras vinner man tre månader, vilket för en mobiltelefon är en avsevärd del av dess livscykel. Sex månader senare kan man sedan lansera en ny toppmodell, säg LG V30 på IFA i Berlin i början av september, med Snapdragon 835, utan att någon behöver känna sig lurad.

Hur mycket blir då G6 lidande av att ha en äldre processor? Snapdragon 835 har ett nytt modem som stödjer högre datahastigheter, men operatörerna lär vara kvar på de hastigheter som Snapdragon 821 kan hantera åtminstone tills nästa generation mobiler kommer ut. I syntetiska prestandatester lär Snapdragon 835 prestera bättre, men vi upplevde redan G5 som mycket snabb, och förmodligen är det hastighet och mängd på ram-minnet som påverkar användarupplevelsen mer än processorhastigheten.

Vad tycker ni, gör LG rätt som lanserar G6 nu med Snapdragon 821, eller väntar ni hellre tre månader till på nästa generation? Välkomna att kommentera!

Källa