5G och böjbara skärmar räcker inte

Analysfirma tror på ännu ett år med trög smartphoneförsäljning

Kräftgången när det handlar om smartphoneförsäljning är inte över ännu. Det menar analysfirman CCS Insights, som tror på ett fall med tre procent även under 2019.

Publicerad Uppdaterad

Det har gått trögt på mobilmarknaden under de senaste åren. En av anledningarna har uppgivits vara att segmentet stagnerat ur en teknologisk synvinkel och att det råder brist på innovation. Men 5G-telefoner och böjbara skärmar till trots, så tror analysfirman CCS Insights inte att det kommer att räcka för att få fart på försäljningen. Åtminstone inte under 2019. Istället tror man att försäljningen kommer att minska med tre procent även under det här året, och fallet blir ännu större på de två jättemarknaderna Kina och Indien, där tappet beräknas landa på nio respektive fem procent. 

Dyra flaggskepp

Faktum är att CCS Insights har skrivit ned sina prognoser för i princip varje enskild marknad. Här i Västeuropa kommer försäljningen också att påverkas kraftigt, menar man. Vi är en del av världen som är tämligen förtjusta i flaggskeppstelefoner, men de höga priserna gör att många tvekar kring att slå till på en ny telefon, och uppgraderingscyklerna blir således allt längre. Men det finns också lite ljus i tunneln för mobiltillverkarna. Under 2020 förväntas nämligen 5G-telefonerna få ett lite större genomslag, något som låter rimligt med tanke på att 5G-nät då lär bli allt mer vanliga och den supersnabba uppkopplingen kan locka till en uppgradering. 

Källa