Kompenserar för handelskriget med Kina

Analytiker förutspår ännu högre Iphonepriser framöver

Flaggskeppstelefoner har blivit sanslöst dyra på senare år, och dyrast av dem alla är Apples mest avancerade Iphone-modeller. Men Iphonepriserna kommer trots det att fortsätta stiga kraftigt, tror analytiker hos JP Morgan.

Publicerad Uppdaterad

Maxa ut en Iphone XS Max och priset landar idag på smått vansinniga 18 395 kronor i Sverige. Det är en tråkig trend vi sett på senare år, då smartphones i high end-segmentet blivit så dyra att det inte sällan går att hitta en riktigt avancerad bärbar dator för samma pengar, eller varför inte en helt duglig begagnad bil, eller kanske en charterresa till Karibien med femstjärningt hotell? Prissättningen har utan tvekan också fått effekter på konsumtionen av flaggskeppstelefoner, då uppgraderingstakten minskat stadigt på senare tid. Men den som hade hoppats på att priserna skulle plana ut, eller rent av kanske sjunka något, lär bli besviken. Det är åtminstone vad investmentbanken JP Morgans analytiker nu förutspår. Enligt dem kommer kommande Iphone-modeller nämligen snarare att öka i pris med hela 14 procent. En Iphone XS Max med extra allt skulle således komma att kosta runt 21 000 kronor i Sverige. 

Handelskriget orsaken

Det hela har sin förklaring i USA:s handelskrig med Kina. Iphone tillverkas som bekant i huvudsak i Kina, och Apple riskerar därmed att råka ut för enorma tariffer, om nya förslag på området godkänns. JP Morgans analys är att det i det läget krävs en prishöjning med just 14 procent för att bibehålla marginalerna för alla i leverantörskedjan. Analytikerna menar dock att det finns en möjlighet att Apple väljer att ta den här kostnaden själva, snarare än att låta kunderna ta smällen. Detta då man skulle se det som alltför riskabelt att höja priserna så pass mycket. Apple är sannolikt inte heller nöjda med hur de dyrare Iphone-modellerna sålt så här långt. En tredje och mycket osannolik möjlighet är att Apple flyttar tillverkningen av sina telefoner till USA för att slippa de nya tarifferna på tillverkningen, men det skulle enligt en uppskattning av Bank of America kunna leda till prishöjningar på hela 20 procent. 

Källa