Annons

Till Pixel först, till andra senare

Android 11: Här är alla de viktiga nyheterna

Google har tidigare släppt flera förhandsversioner av Android 11 men nu är den skarpa versionen här för de första telefonerna.

Publicerad Uppdaterad

Google har nu alltså släppt Android 11 i sin skarpa version. Det här meddelade Google själva under tisdagskvällen och det här innebär att systemet nu finns tillgängligt för ett antal av Googles egna Pixel-mobiler. Oppo och Oneplus hör till de tillverkare som nu släpt betaversioner som användare kan ladda ner för at testa i väntan på deras publika släpp av den skarpa versionen. Under de kommande månaderna kommer fler telefoner från andra tillverkare tillkomma och nu väntar alltså en kapplöpning om vem som hinner först. Snabba uppdateringar är ju en viktig konkurrensfaktor. Sedan tidigare har Google avslöjat en del av nyheterna i Android 11 under den tid då de släppte betaversioner först enbart för utvecklare och senare även publikt. Fokus för nyhetrna i Android 11 har framförallt varit på personlig integritet och kommunikation. Men det blir även annat.

Funktioner samlade i av-/på-knappen

Med Android 11 får din telefon en rad funktioner samlade i startknappen. Genom att hålla ner den knappen kommer du till en snabbmeny där Google nu samlar genvägar för att styra det smarta hemmet, men även funktionen för att betala och hantera Google Pay samt få fram boardingkort på flyg och annat. Tanken är att det här ska vara lite som en ficka, där pengar nycklar och allt annat viktigt du behöver finns samlat.

Tydligare konversationer

En annan nyhet i Android 11 är att alla konversationer med personer, oavsett i vilken app de sker, samlas i ett särskilt fält i notifieringsmenyn. Här blir det enklare att hitta rätt och du kan tillexempel fästa en konversation i toppen och prioritera den så den även kommer fram när du har satt telefonen i Stör ej-läge, om du vill det. Kopplat till det här introduceras även de meddelandebubblor som Google tidigare pratat om. De känner vi igen sedan tidigare i Facebook Messenger, men nu blir det en funktion direkt i systemet, just för att göra det enklare att hålla en konversation igång och slippa växla mellan olika appar. Istället har du konversationerna ständigt närvarande.

Bättre uppspelningskontroll och en rad andra nyheter

Android 11 har även en del förbättringar när det gäller kontroll över media som spelas och nu blir det enklare att snabbt växla till exempel mellan att spela video i telefonen och istället växla så uppspelningen sker på en teve. Sedan tidigare har Google också, med utvecklare som främsta målgrupp, presenterat andra nyheter, som dock även de kommer dig som slutanvändare tillgodo. Här finns nyheter som berör bland annat 5G, bättre anpassning för vikbara mobiler och möjligheten för appar att fortsätta köras efter att telefonen startat om, till exempel efter en systemuppdatering.

Mycket nytt om notifieringar

Det har tillkommit nyheter i notismenyn som visar historik över notifieringar. De visas i kronologisk ordning och har du svept bort en avisering av misstag kan du fortfarande hitta den här. Du ska även kunna prioritera olika appars notifieringar, så att du i appens inställningar kan ange att en speciell persons mail som du får eller kanske deras textmeddelanden är viktiga och därför blir enklare att se i floden av inkommande aviseringar.

Android 11 finns nu för Pixel-enheterna i denna betaversion, släpps i beta till fler telefoner de kommande veckorna och ska sedan lanseras skarpt i höst, men det kan dröja innan tillverkarna hinner anpassa och släppa versionen till just din telefon. 

Nyheter kända sedan tidigare

Sedan tidigare var fokus mycket på personlig integritet. Som användare ska du alltså få större koll på vad appar får ta del av för information till exempel när det gäller din position, när kameran, eller mikrofonen får användas. Samtidigt anpassas Android för att standardisera många funktioner som idag är tillverkarspecifika, som skärmbild av hela webbsidor, omvänd trådlös laddning och skärminspelning.