Android 12

Android 12: Största designändringen någonsin

Helt nytt utseende, säkerhet och koppling till andra prylar.

Publicerad Uppdaterad

Designmässigt kallar Google det för Material You och det har att göra med hur mycket du själv kan anpassa i utseendet så väl som när det gäller funktion och vilken information som presenteras.

Android 12 fokuserar enligt Google på tre områden. Personlig anpassning, privat och säkert och att telefonen ska vara i centrum och bättre kunna styra och samarbeta med andra enheter som det smarta hemmet, tillbehör, bilen och annat. 

Först och främst handlar det alltså om en radikalt ny design som först kommer introduceras i höstens Pixel-enheter. Lägger du in en ny bakgrundsbild så kan färgpaletten i telefonen anpassa sig totalt efter den. Utseendemässigt har Google sett över det mesta som syns i systemet, från systemet i sig till enskilda appar. Snabbmenyn har fått ett helt nytt utseende och här kan du nu hitta även till exempel Google Pay och det ska fortfarande finnas plats för att lägga till ytterligare innehåll du vill ha. 

Beroende på vilken information som är aktuell för tillfället så anpassar sig systemet. Klockan blir till exempel större i skärmen om det inte finns annan viktig information att visa för tillfället. Anpassningarna som är tillgängliga är många. 

Privat information vill Google enligt egen uppgift också begränsa när du vill det. Du ska till exempel tydligare kunna se när en app använt kameran, mikrofonerna eller liknande. Dessutom ska du helt eller per app kunna begränsa hur din nuvarande position kan hanteras. 

Allt ska funka bättre tillsammans

Android ska bli bättre på att samarbeta med andra enheter. En Chromebook-dator kan du till exempel logga in med hjälp av telefonen, du ska kunna använda telefonen som fjärrkontroll till din teve och Android Auto får en uppdatering så att det ska fungera även trådlöst, utan sladd. Dessutom ska telefonen kunna fungera som bilnyckel till utvalda bilar.

Android 12 släpps som betaversion idag och finns tillgängligt från en rad olika tillverkare.

Tidigare nyheter om Android 12:

Rykten har sedan tidigare pekat på att Google ska ändra utseendet ganska radikalt när Android 12 gör officiell entré. Det Google nu gjort, på torsdagkvällen 18 februari svensk tid, är att de släppt den första utvecklarversionen av Android 12. Det här innebär att den som är utvecklare kan installera systemet på en telefon redan idag, men långt ifrån allt i systemet är klart eller ser ut som det kommer att se ut, och vi kan fortfarande vänta oss många nyheter innan Android 12 faktiskt är redo för leverans i höst. Google meddelar att de kommer släppa fler utvecklarversioner under våren, de första publika betaversionerna kommer i maj och sedan ska alltså systemet vara helt klart i augusti eller senare under hösten.

Under motorhuven

Det som Google faktiskt släpper och berättar mer om i den första utvecklarversionen handlar framförallt om detaljer som enbart har relevans för utvecklare och väldigt lite om riktiga funktioner eller visuella förändringar du som användare kommer att lägga märka till. Det handlar alltså från Googles sida om till exempel vad videofilmer sparas i för filformat, ett nytt programgränssnitt för hur appar kan ta del av innehåll i urklipp, hur bildfiler hanteras och hur wifi-uppkopplingar hanteras. En detalj som berör användarens upplevelse däremot är hur vibrationer ska kunna genereras i Android 12 utifrån ett ljudstpår. Hur utvecklarna utnyttjar den möjligheten återstår att se. 

Från andra källor

Mycket av informationen om Android 12 som har med användarupplevelsen att göra baseras alltså fortfarande på läckta uppgifter. Läckor till XDA Developers har till exempel visat att Google har en funktion för att visuellt i skärmen visa när mikrofon eller kamera används av någon app. Detta för att motverka att appar ska kunna spionera på dig utan att du vet det. Den här funktionen är dock inte integrerad i denna version av Android 12. 

Google säger i pressreleasen där de berättar om nya versionen, att notifieringar i Android 12 får en modernisering. De som hunnit testa rapporterar om adderade animationer och övergångar. Utöver rent visuella förändringar gör Google enligt uppgift även ändringar under huven för att förbättra prestanda.

Sedan tidigare har uppgifter om det övergripande utseendet på Android 12 läckt till XDA-developers. De har lyckats lägga sina händer på ett par läckta skärmdumpar från vad som sägs vara tidiga versionen av Android 12. Det här ska vara ett utkast som Google visar för sina största och närmaste partners för att de i sin tur ska kunna förbereda sig inför lanserignen. XDA Developers kan inte bekräfta deras autenticitet, men de menar att det finns vissa bevis som skulle göra det sannolikt att de är korrekta. 

Skillnaderna från Android 11 är bland annat att Google nu har minskat ner antalet snabbinställningar som dyker upp när man sveper ner notifikationspanelen, från sex till fyra. På grund av det minskade antalet har de ikoner som finns kvar blivit större. Ikonerna för datum och klockan har bytt plats. 

Google verkar också ha jobbat lite med widgets i Android. En ny widget som på engelska ska kallas "Conversations" kommer att visa meddelanden, missade samtal och annan typ av kommunikation. Widgeten verkar dock vara ganska liten och därför kommer bara en uppdatering åt gången. 

En annan funktion som kan komma är möjligheten att lägga en app i ide istället för att avinstallera den för att frigöra mer utrymme på telefonen. Att låta en app gå i ide frigör dock inte lika mycket utrymme som att avinstallera den. 

Även en rad andra källor har grävt i den första utvecklarversionen för att hitta tecken på nyheter där.  Utvecklaren Mishaal Rahman har till exempel hittat en inställning kallad Silky home som anpassar gränssnittet för enklare enhandsanvändning, mycket inspirerat av Samsungs One UI, med stora rubriker i överdelen av skärmen.