https://www.mobil.se/nyheter/android-appar-kan-konverteras-till-windows-10
559072
Nyheter
Och Ios

Android-appar kan konverteras till Windows 10

För att det ska bli ännu lättare att utveckla appar till Windows 10 kommer man att kunna kompilera om appar skrivna till Android eller Ios till Windows 10 med verktyg från Microsoft.

Ryktet att Windows 10 skulle få stöd för Android-appar visade sig bara delvis stämma. Vad man i stället visade upp på konferensen Build var ett utvecklingsverktyg för att kompilera om Android-appar, och Ios-appar för den delen, till Windows 10. På så sätt, hävdar Microsoft, ska man kunna skapa en Windows-app som ser ut som och beter sig som en riktig Windows-app samtidigt som man återanvänder större delen av koden.

Detta kan jämföras med Blackberry, som visserligen kan köra Android-appar, men det sker i en virtuell miljö där användarupplevelsen blir helt annorlunda än för Blackberry OS.

Microsoft påpekar att detta inte bara blir ett sätt för app-utvecklarna att nå ut till de extra procenten användare med Windows-mobiler, apparna kommer även att fungera i Windows 10 på datorn.

Microsoft kunde även visa upp ett bevis på att konceptet fungerar. Spelet Candy Crush Saga är i sin version till Windows Phone i själva verket Ios-versionen som i största hemlighet omkompilerats med Microsofts hjälp till Windows Phone. Att appen fått höga användarbetyg tar Microsoft som bevis för att konceptet fungerar. Det ska dock påpekas att det är lättare att göra ett spel likadant på olika plattformar än en nyttoapp där användargränssnittet måste anpassas efter olika miljöer.

Vad tror ni? Kommer detta att leda till fler Windows 10-appar, eller kommer det göra att app-utvecklarna helt slutar utveckla till Windows och bara omkompilerar appar från andra system? Kommentarsfältet är ert.