Oops

Android bryter mot EU:s monopolregler

Google motverkar konkurrensen med Android menar EU.

Publicerad Uppdaterad

I april förra året började EU utreda om huruvida Googles Android bryter mot unionens konkurrenslagstiftning. Nu har slutsatsen presenterats och EU hävdar att just så är fallet.

Nu har Google 12 veckor på sig att svara , då EU anser att Google i fallet med Android hindrar innovation och utveckling genom att tvinga tillverkare och utvecklare att anpassa sig till oskäliga restriktioner. Bland annat handlar det om att Google tvingar tillverkare att förinstallera Google Chrome på enheterna och att sätta Google som förvald sökmotor. Samtidigt ska Google ha förhindrat tillverkare att använda modifierade versioner av Android i regionen.

Det hela påminner om en liknande sits Microsoft befann sig i för många år sedan, där problemet var att Internet Explorer förinstallerades tillsammans med Windows. det har gjort att Microsoft numera ger användaren olika val när installationen är ny, för att de ska kunna välja webbläsare själva. Huruvida det kommer att bli samma sak i Androids fall återstår såklart att se eftersom processen är långt ifrån klar.