Logga in med fingeravtrycket

Android får utökat stöd för lösenordsfri inloggning

En färsk certifiering gör det nu möjligt att logga in på både webbsidor och appar på Android-telefoner, utan att man behöver krångla med att skriva in något lösenord.

Publicerad Uppdaterad

Android har nu officiellt erhållit certifiering för FIDO2, det vill säga en standard för inloggning som gör det möjligt att logga in med antingen någon biometrisk autentiseringsmetod, en pin-kod eller med en fysisk säkerhetsnyckel. Givet att vi snackar om Android så är det förstås de två förstnämnda metoderna som är intressanta.

Det är naturligtvis en välkommen certifiering, då det är oerhört smidigt om man kan utnyttja de biometriska autentiseringsmetoder som hårdvaran medger, snarare än att behöva knappa in ett lösenord stup i kvarten. 

Fungerar med många enheter

Det krävs ingen avancerad eller jättemodern hårdvara för att kunna nyttja möjligheterna som nu öppnas upp. Certifieringen fungerar med alla kompatibla enheter som kör Android 7.0 Nougat eller senare, det vill säga runt hälften av alla Android-enheter i världen. I vissa fall kommer en uppdatering av Googles Playtjänster att krävas. Den som har en telefon utan fingeravtryckssensor kommer att kunna använda såväl pin-kod som swajpmönster för att logga in. 

Källa