Från Google I/O

Android L är nästa Androidversion

Den saknar både kodnamn och versionsnummer, men Googles nya version av Android har visats upp för första gången.

Publicerad Uppdaterad

Vi får fortsätta hoppas på namnet Android Läskeblask samtidigt som vi funderar på vilket versionsnummer den har. På Google I/O visades en förhandstitt upp av nästa Androidversion, som under hela kvällen refererades till som Android L.

Den nya versionen kommer att släppas till enheter någonstans i höst och det vi fick se idag var bara en förhandstitt.


Den stora nyheten är gränssnittet. I stilla skärmdumpar ser allt ut lite som det brukar med den platta designen, men mer händer när du ser det i rörelse. Google kallar det hela för Material Design och bygger på att du inte bara har höjd och bredd (X- och Y-axel) att ta hänsyn till utan även djup (Z-axel). Rent praktiskt av det som Google visade upp betyder det att appen du använder ändrar form allt eftersom du trycker på olika element. Telefonboksappen expanderar nummer till hela kontaktort och liknande. Google var väldigt stolta över det hela, men samtidigt som det har stor potential känns det som att vi kommer att förstå det mer när vi väl får testa det i praktiken.

Utöver den nya designen kommer även notiser att göras om för att både ge mer information och störa mindre. Om någon exempelvis ringer medan du håller på och spelar ett spel syns personen som en notis i toppen av skärmen, där denne enkelt kan svepas bort eller besvaras.


Så långt som Google presenterat Android L ligger dock det mesta och puttrar i bakgrunden. För den nya versionen av Android betyder mer av ett helhetstänk mellan enheter. Det handlar inte längre enbart om telefoner och plattor i olika storlekar och upplösningar, utan även om klockor i och med Android Wear, TV med Android TV och Chromecast och såklart även bilen med Android Auto.

För att lösa detta kommer Googles utvecklarverktyg att automatiskt skala om appar, notiser och alla annat för att passa respektive skärm, upplösning och format. För en utvecklare betyder det exempelvis att du bara behöver ange vilka delar av appen som har djupet som nämns ovan så sköter Google skuggningar och omskalning. Det betyder även att det blir betydligt enklare att utveckla för alla plattformar samtidigt. Enligt Google ska det bara krävas ett par rader kod för att respektive app ska bli kompatibel med egentligen vilken typ av enhet som helst.

Utvecklarutgåvan av Android L kommer att släppas i en förhandsversion under morgondagen och vi konsumenter kommer att få se Android L i såväl telefoner som surfplattor, TV-apparater, streamingboxar, bilar, klockor och så vidare under hösten.