Annons

LDAC med flera nya standarder

Android O får stöd för Sonys superljud

LDAC, Sonys överföringsteknik för högupplöst ljud över Bluetooth blir en av flera nya ljudstandarder som får stöd av Android O.

Publicerad Uppdaterad

När Google presenterade Android O lyfte man fram att även telefontillverkarna har bidragit aktivt till det nya systemet. Man nämnde särskilt Sony Mobile, som ska ha "bidragit med mer än 30 featureförbättringar och 250 buggfixar".

Ett område där Sony tydligt bidragit är trådlöst ljud. Android O kommer nämligen att ha inbyggt stöd för Sonys LDAC-teknik. LDAC är Sonys egenutvecklade överföringsteknik för trådlös musik som baserar sig på Bluetooth, men som har en överföringshastighet på 990 kbit/s i stället för 320 kbit/s, med flera förbättringar. När vi testade Sonys Bluetooth-headset MDR-1000X med tekniken imponerades vi storligen av ljudkvaliten.

I dag måste man i praktiken ha en Sonymobil och ett Sonyheadset för att kunna ha glädje av den förbättrade ljudkvalitén som LDAC erbjuder. Det ändras med Android O, då alla mobiler med det systemet kommer att kunna använda LDAC (med tillhörande hårdvara). För att andra tillverkare ska göra headset som stödjer tekniken måste de dock betala en licensavgift till Sony, så det är inte säkert att det kommer headset från andra tillverkare än Sony med ljudtekniken.

För den som vill ha bättre ljudkvalitet över Bluetooth kommer Android O även att erbjuda andra alternativ. Qualcomms aptX HD för 24-bitarsljud över Bluetooth stöds också, och Google utvecklar en egen API för högupplöst ljud med låg fördröjning, kallad AAudio. Denna är inte färdig ännu och Google hoppas att utvecklare ska hoppa på och hjälpa dem att färdigställa den tills Android O lanseras skarpt, men det har hänt förr att Google fått stryka funktioner ur Android för att man inte kunnat få dem klara i tid.

Källa