Annons

Nu kommer Deep press

Android Q får funktionalitet som liknar Apples 3D Touch

Snart kan även Androidtelefoner komma att få stöd för aktivering av diverse funktioner genom att man trycker lite extra hårt på skärmen. I dokumentationen för kommande Android Q nämns nämligen en ny finess kallad ”deep press”.

Publicerad Uppdaterad

Begreppet ”deep press” lär nämnas flitigt framöver. Google har nämligen ny funktionalitet planerad för Android under just det namnet. Det framgår av utvecklardokument kring Androids ”Motion Event”, det vill säga den del av operativsystemet som hanterar pekskärmar, styluspennor och dylikt. Att döma av dokumentationen så påminner det hela en hel del om Apples 3D Touch-funktion, det vill säga att man kan aktivera olika funktioner i gränssnittet genom att trycka lite extra hårt på skärmen. I dokumenten beskrivs bland annat vad som aktiverar en ”deep press” och hur en app bör svara på ett sådant tryck. 

Oklart kring hårdvarukrav

Till skillnad från Apples 3D Touch ska Androids motsvarighet inte erbjuda möjligheten att identifiera olika nyanser av ett hårdare tryck, utan det är hårt tryck eller vanligt tryck som gäller. Det finns inga uppgifter kring huruvida det behövs speciell typ av hårdvara för att kunna använda funktionen, som inte heller finns med i den senaste Android Q-betan. Samsung Galaxy S8 och S9 använde hårt tryck för att väcka mobilen men den funktionen har man tagit bort i S10-serien. 

Källa