Kan bli exklusivt för Pixeltelefonerna

Android Q tycks få funktion för att upptäcka bilolyckor med automatik

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer din smartphone eventuellt att med automatik kunna upptäcka om du råkar ut för en bilolycka och ringa larmsamtalet åt dig.

Publicerad Uppdaterad

Utvecklare på sajten XDA Developers har hittat referenser till en spännande ny funktion i betaversionen av Android Q som skulle kunna ha potential att rädda liv. Det handlar om en funktion som med automatik identifierar om användaren hamnat i en bilolycka, och som i det läget också skulle kunna meddela larmcentralen om saken automatiskt.  Det är i en helt ny Google-app kallad ”Safety Hub” som man hittat referenserna till bilolyckor. Tyvärr har man i sammanhanget även hittat en del referenser till Googles Pixeltelefoner, vilket skulle kunna vara en indikation på att det kan bli en helt Pixel-exklusiv funktion.  

Oklart hur det fungerar

Det framgår inte av koden i betan till Android Q hur det hela fungerar rent tekniskt. Men med största sannolikhet så använder sig funktionen av telefonens olika sensorer – som exempelvis accelerometern – för att identifiera en olycka. Det är förstås också tänkbart att man använder sig av telefonens mikrofon och på så vis kan identifiera ljud som skvallrar om att en olycka skett. Framtiden lär utvisa huruvida funktionen överlever till en skarp version av Android Q samt om den i så fall kommer att bli helt Pixelexklusiv eller inte. 

Källa