Mobiltillverkarna ska behöva slita mindre

Android ska bli enklare att uppdatera

I Android O lovar Google att göra det enklare för mobiltillverkarna att uppdatera systemet.

Publicerad Uppdaterad

Enligt Google får de ofta höra från mobiltillverkarna att det är extremt kostsamt och arbetsamt att uppdatera Android till nya systemversioner. En orsak till det är att det egentligen inte finns någon tydlig gräns för vad som är Androidsystemet och tillverkarnas pålägg. Det vill Google avhjälpa genom att skapa just ett sådant gränssnitt i Android, där tillverkarna kan anropa systemfunktionerna från sitt eget användargränssnitt.

Med en sådan uppdatering ska en ny systemversion av Android kunna installeras utan att tillverkaren behöver skriva om och anpassa sina egna systempålägg varje gång. I praktiken lär det nog krävas en del arbete då det tillkommer nya funktioner och systemanrop, men det lär bli betydligt mindre än i dag.

Google jämför med det gränssnitt för apputvecklare som gör att de kan skriva en app som sedan funkar lika bra på tusentals olika mobiler tack vare det standardiserade gränssnittet. Något liknande vill man alltså nu skapa åt mobiltillverkarna. Project Treble, som det kallas, finns redan implementerat i förhandsversionen av Android O. Man får anta att det innebär en del initialt arbete för tillverkarna att anpassa sig till Treble så det betyder inte nödvändigtvis att Android O kommer att rulla ut snabbare än vad Nougat gjort, men när dessa anpassningar väl är gjorda borde vi kunna få se snabbare Androiduppdateringar.

Google jobbar också med att ta de dussintals anpassningar och hundratals buggfixar som särskilt Sony och Qualcomm bidragit med och flytta ut dem till Open Source-koden (Android Open Source Project), så att tillverkarna inte ska behöva implementera dessa rättningar gång på gång. Här kan man undra varför Google låter tillverkarna korrigera hundratals buggar gång på gång utan att själva korrigera dem, men bättre sent än aldrig.

Källa