https://www.mobil.se/nyheter/androidmobilen-gigaset-me-imponerar
559803
Nyheter
Tre nya telefoner

Androidmobilen Gigaset Me imponerar

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/front_3.jpg?itok=V_s-r1zp', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/front_3.jpg?itok=jNw2M3-6', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/front_3.jpg', w: 2000, h: 1330, title: ' ' },]
Det är ingen enkel match att ge sig in på mobilmarknaden, men efter en titt på Gigaset ME tycker jag Gigaset gör mycket rätt.

Man måste vara på det klara med att tillverkare som Samsung, Sony och LG har en del försprång inom kunskapen att göra bra mobiltelefoner. Gigaset har visserligen bred erfarenhet inom dect-telefoner och därmed telefoni och angränsande produkter, men att göra en hel serie mobiltelefoner, som Gigaset Me är, med tre olika telefoner är ändå en bedrift.

Bäst för alla
Målsättningen som under presskonferensen målades upp från vd och designchef var i stort sett att Gigaset Me ska ge den bästa smartphoneupplevelsen för alla. Man riktar alltså inte in sig på någon specifik målgrupp, men tycks ha tänkt igenom sin strategi i detalj. Hela telefonen, från hårdvara till detaljer i mjukvaran, kan vi säga nu när vi testat den en kort stund känns väldigt genomarbetad.

charles fränkl, vd på Gigaset var självsäker

Mellanklass
Rent teknisk är det ingen toppmodell. 5 tums skärm och ett pris på 469 euro (motsvarande ungefär 5600 kronor inklusive moms) pekar på en position i övre mellanklassen. Det gör även processorn en Snapdragon 615 med åtta kärnor. 

Utöver den här telefonen som jag fått testa lite kort på plats idag består familjen av en Gigaset Me Pure (5 tums skärm, 349 euro) och en Gigaset Me Pro (5,5 tums skärm, 549 euro) och alla tre telefonerna ska komma ut i butik någon gång under hösten. Inget närmare datum ännu alltså. På eventet får jag känna lite kort på Gigaset Me Pure som känns lite billigare, vilket den ju också är, men i övrigt har mycket gemensamt med Gigaset Me. Gigaset Pro som också visas på plats i Berlin känns lite lyxigare med glas och större format, men kan möjligen bli lite hal eftersom formatet i kombination med materialet blir lite svårt att greppa.

Gigaset Me Pure här till vänster och den dyrare Me Pro med större skärm till höger. Dessa fick vi dock inte se idag i verkligheten.

Detaljer i designen
Där Gigaset Me framförallt imponerar är med design och med mjukvaran. Efter att designchefen noggrant pekat ut några av de detaljer han är mest stolt över är det tydligt att man inte lämnat något åt slumpen. För honom är det till exempel viktigt att avståndet mellan hörlursuttaget och volymknappen liksom fingeravtrycksläsaren ligger på samma avstånd från kanten och han kunde ge många sådana exempel. Designspråket ska gå igenom i alla produkter så att man känner igen sig och det gäller även de tillbehör som kommer.

Man har inte lämnat mycket åt slumpen när det gäller detaljerna.

Genomarbetat
Mjukvaran är en annan sak Gigaset uppenbarligen jobbat länge med. Vi har tidigare sett dect-telefoner med Android från just Gigaset, men det här är något annat. Gigaset Me kör Android 5.1, men det är ganska mycket anpassat ovanpå systemet. Möjligen kan det reta den som vill ha en så ren Android-version som möjligt och det återstår att se hur snabba Gigaset blir med uppdateringar. Startskärmarna används för att visa alla appar och det finns därför ingen applåda. Alla installerade appar trängs alltså på startskärmen tillsammans med widgets.

Utöver svart finns telefonen även i vit.

Telefonen har det mesta de stora tillverkarna presenterat de senaste åren, till exempel en egen hälsoapp som sammanfattar träning, mäter uv-ljus, din puls och räknar dina steg. Här finns även säkerhetsprogramvara och en egen webbläsare liksom officeprogram, Evernote och ett par andra appar medskickade från start.

Ljud satsar Gigaset mycket på, men hur det låter är svårt att avgöra på att stökigt ställe som en lansering. Vi får vänta på ett riktigt testexemplar senare i höst. Ska man lista eventuella svagheter kan kameran vara en sådan och det återstår även att se hur prestanda med Gigasets omfattande skal på Android visar sig vara vid en längre tids användning.

Titti Hagenfeldt på Gigaset i Sverige säger till Mobil på plats i Berlin att alla tre telefonerna kommer ut vid samma tillfälle under hösten och att Sverige är en av marknaderna när telefonerna alltså ska lanseras. 

Fakta Gigaset ME

Mått: 69,4 mm bred, 7,8 mm tjock
Vikt: 140 gram
Skärm: 5 tum, 1080 x 1920 pixel, 443 pixel per tum
Operativsystem: Android 5.1
Kamera: 13 megapixel, med autofokus, videoinspelning i 2K, främre kamera på 8 megapixel utan autofokus med 120 graders vidvinkel
Processor: Åttakärnig Qualcomm Snapdragon 615
Arbetsminne: 2 GB
Lagring: 16 GB, plats för minneskort i en av de två simkortplatserna
Batterikapacitet: 3320 mAh
Övrigt: fingeravtrycksläsare, uv-mätare, stegräknare, ir-sändare för att agera fjärrkontroll, usb-c
I butik: Hösten 2015
Pris: ca 5600 kr

Fler i familjen
Gigaset Me Pure: 5-tumsskärm, ca 4100 kr
Gigaset Me Pro: 5,5-tumsskärm, ca 6500 kr

Relaterade artiklar

Bilder