Annons

Telefonen ersätter dongeln

Androidtelefon kan nu användas som hårdvarunyckel för Googletjänster

Google har i samband med årets upplaga av konferensen Google Cloud Next presenterat en ny och mycket intressant lösning för den som vill säkra sina Google-konton lite extra.

Publicerad Uppdaterad

Att digital säkerhet är viktigt behöver vi väl knappast påpeka i dessa tider av ständiga intrång och läckor. Nya smarta idéer när det gäller it-säkerhet är således alltid välkomna, och nu har Gooogle kommit med en mycket intressant säkerhetslösning som involverar din smartphone. Det handlar om att man kan använda sin Android-telefon som ett slags hårdvarunyckel för tvåstegsautentisering för Googletjänster som Gmail, G Suite eller Google Cloud. Man kan förstås sedan tidigare använda sig av sms via telefonen för tvåstegsautentisering (något som också har sina uppenbara säkerhetsbrister), men det här är alltså en hårdvarulösning i stil med den som en usb-dongel kan erbjuda. Skillnaden är att man använder sin telefon istället för en dongel och att kopplingen till datorn sker via bluetooth. Man måste använda webbläsaren Chrome för att det hela ska fungera, och telefonen måste förstås finnas i datorns fysiska närhet för att man ska kunna logga in. Lösningen fungerar med alla Androidmobiler som kör Android 7 eller senare, och det finns förstås god anledning att använda sig av lösningen, då den trots allt får bedömas som snäppet säkrare än många andra varianter. 

Den som vill aktivera tvåstegsautentisering via telefonen gör så här: 

1. Se till att din telefon kör Android 7 eller senare samt att du använder webbläsaren Chrome på Mac OS, Windows 10 eller Chrome OS. 

2. Logga in på ditt Googlekonto på din Androidtelefon och aktivera bluetooth. 

3. Gå till myaccount.google.com/security i Chrome på datorn och välj tvåstegsverifiering. 

4. Välja att använda Google Prompt som inloggningsmetod och välj sedan att addera sedan ett andra steg i inloggningsprocessen.

5. Välj att lägga till en ny säkerhetsnyckel och välj där din telefon bland enheterna. 

Installationsprocessen är ganska krånglig och det märks att det här handlar om en metod som fortfarande är i beta. När vi testar på en Mac-dator innebär inloggningen till exempel att datorn startar Safari och ber oss logga in på nytt, vilket inte fungerar eftersom den nya säkrare inloggningen bara stöds i webbläsaren Chrome.

Källa