Intervju

Ansvariga om tanken bakom Lumia 1020

Det var vd Stephen Elop som fick presentera den nya kameramobilen Lumia 1020 på eventet i New York den 11 juli.
På lanseringen visade Elop fördelen med att Lumia 1020 har blixt till skillnad från konkurrenterna Iphone 5 och Samsung Galaxy S4 som bägge endast har fotolampa och därför inte kan frysa händelser när det är mörkt.

Vi får svar på varför Lumia 1020 bara har en tvåkärnig processor, vad tanken med zoomen är och varför 1020 inte bara är en gammal 808 Pureview med Windows Phone.

Publicerad Uppdaterad

Under lanseringen av Nokia Lumia 1020 i New York, fick vi möjlighet att prata med Samuli Hänninen som inte bara ansvarar för mjukvaran i Lumia-familjen utan även har ett speciellt ansvar för kameraupplevelsen i Nokias produkter.

Den som följt Nokia en tid känner givetvis till den kameramobil med 41 megapixel som lanserades på Mobile World Congress 2012. Den heter Nokia 808 Pureview och har givetvis en del gemensamt med den nu lanserade Nokia Lumia 1020, ändå skiljer sig mycket.

Varför har den fel som säger att nya Lumia 1020 bara är en 808 Pureview med Windows Phone?

– Med Lumia 1020 har vi byggt om det som kallas imaging stack helt från grunden, så det är två helt olika produkter. Det är också två produkter med olika målgrupper. Med Lumia 1020 riktar vi oss med mot smartphoneanvändare generellt medan 808 Pureview var mera nischad, säger Hänninen.

Behöver inte en fyrkärnig processor

Talar man lite mer tekniskt så lyfter Samuli Hänninen fram att Lumia 1020 använder en processor för alla uppgifter medan föregångaren 808 även använde en separat grafikprocessor. Han passade även på att förklara varför man valt en processor med två kärnor och inte en fyrkärnig som sitter i många av konkurrenternas toppmodeller.

– Det enkla svaret på frågan är att det inte behövs en fyrkärnig processor, säger han. Lumia 1020 bearbetar stora mängder data, till exempel när den ska spela in video, men att välja rätt chipset handlar om många val, framför allt inom strömförbrukning och det är långt ifrån säkert att en fyrkärnig processor skulle gjort jobbet bättre, fortsätter han.

Slutsatsen blev alltså att den tvåkärniga processorn var det bästa valet och samtidigt framhåller Samuli Hänninen att det inte finns någon logik i att sätta i de dyraste komponenterna i en enhet bara för att man kan göra det.

Varför Windows Phone

En närmast evig fråga tycks vara den om Nokias val av Windows Phone som primär smartphoneplattform och Samuli Hänninen tar upp även det. Han säger att Microsoft givetvis varit entusiastiska över att visa den här tekniken i Windows Phone, som ett av flera sätt att visa hur kraftfullt systemet är. Han nämner att man i Lumia 1020 byggt om bildbehandlingsfunktionerna från noll, men säger samtidigt att allt avancerat som händer hanteras på chipnivå och därför egentligen är oberoende av vilket operativsystem som används.

Kärnan i Lumia 1020 är zoomen som möjliggörs av de 41 megapixlarna och det här säger Hänninen är framtidens smartphonekamera.

– Det är en zoom du inte nödvändigtvis använder för att komma närmare motivet. Man ska kunna knäppa en bild och vara säker på at fånga allt; det är vårt sätt att återuppfinna zoomen.

Innan vår tid med Samuli Hänninen är slut passar vi även på att ta upp frågan om en eventuell surfplatta från den finska tillverkaren.

– Personligen ska jag vara ärlig och säga att jag var skeptisk till kameror i surfplattor till en början. Numera har jag nog vant mig och ser att folk faktiskt använder sina surfplattor även som kameror. Om en surfplatta med bra kamera skulle vara ett sätt att särskilja sig från mängden, ja det är ju en möjlighet, avslutar han.