Apple vs EU

App Store kan bryta mot EUs regler – preliminärt besked från EU

I ett meddelande från Eu-kommissionen till Apple meddelas att deras preliminära åsikt är att Apples App Store bryter mot EU:s konkurrenslagar.

Publicerad Uppdaterad

I ett så kallat "Statement of Objection" har EU-kommissionen meddelat Apple sina preliminära åsikter i frågan om Apple bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning. Här menar man att Apple har en dominant position när det kommer till distributionen av musikströmningstjänster, detta i kombination med att de har en egen musikströmningstjänst har visat sig vara en grogrund till en, anser kommissionen, orättvis behandling. 

Det man pekar på är bland annat att Apple tar 30 procent av kostnaderna av köp i appar hos de som vill ha sina appar i App Store, en kostnad som de flesta utvecklare i sin tur tar ut från kunderna. Detta i kombination med att Apple inte tillåter utvecklare att informera sina kunder om billigare sätt att komma åt deras tjänster. 

Kommissionens preliminära åsikt är därför att Apples regler leder till en orättvis fördel för dem på marknaden för musikströmningstjänster vilket leder till högre priser för slutkunderna. Om utredningen slutligen slår fast att det är så innebär det ett brott mot EU:s konkurrensregler. 

Källa