https://www.mobil.se/nyheter/appen-som-ger-dig-en-privat-vaktare-redo-att-rycka-ut
568651
Nyheter
falskt
Börjar norr om Stockholm

Appen som ger dig en privat väktare redo att rycka ut

● BILDSPEL
En ny app och ett tillhörande abonnemang ger privatpersoner en personlig väktare.

Den nya appen heter Companion och ger till en början de som bor i norra Stockholm möjligheten att abonnera på en ny tjänst. För 139 kronor i månaden ingår det två fria utryckningar per tolvmånadersperiod. Bolaget bakom söker just nu 200 personer i Stockholm Norrort för att testa tjänsten.

Appen består när den används i huvudsak av en stor knapp. Den knappen håller man fingret på under den tid man känner sig orolig. När användaren släpper knappen så tillkallas väktare till den plats som telefonen då befinner sig på, eller till den plats där telefonen senast befann sig om telefonen skulle stängas av, få slut på batteri eller gå sönder.

Erik Forsberg som är vd på bolaget bakom appen berättar för Mobil att den som istället anlänt tryggt och till exempel kommer hem släpper trygghetsgreppet och slår in en personlig kod för att avsluta utan att väktare rycker ut. Companion garanterar inte att väktaren som rycker ut anländer innan den incident du vill ha hjälp med är över, men säger att man som användare aldrig kommer nekas utryckning när man via appen ber om hjälp. Companion påpekar samtidigt att man är en trygghetstjänst och inte en garanti för att något obehagligt aldrig ska hända. Därför kan väktaren anlända när incidenten redan är över, men på Companion påpekar man att även det kan vara en trygghet, att någon är på plats för att hjälpa.

Inte istället för polis

Istället för att konkurrera med polisen säger sig Companion vidare och tvärtom vara samarbetspartners till Polis, SOS Alarm och andra som ska erbjuda trygghet. För att använda Companion måste man vara över 18 år, ha mobilt Bank ID och ett bankkonto. Unga mellan 15 och 18 år kan få ett konto skapat av målsman. Companion har ett samarbete med Larm Assistans Sverige AB och tjänsten lanseras först i Stockholmsområdet för att sedan enligt planen expandera till Göteborg, Uppsala och flera städer under året.