Justerat i tystnad

Apple ändrar App Store-algoritmen – prioriterar ned egna appar

Apples dominans i sökresultaten i App Store har upphört. Och nu bekräftar Apple att det är förändringar i algoritmen som ligger bakom den saken.

Publicerad Uppdaterad

Apple vill förstås inte gå med på att man gjort förändringarna av algoritmen i sin sökfunktion i App Store till följd av den kritik som riktats mot den. Istället hävdar två Applechefer för New York Times att det handlar om att man vill ”hjälpa utvecklarna”. Hur det ligger till med den saken kan vi förstås bara spekulera i, men det är förstås intressant att förändringarna har skett i kölvattnet av att flera utvecklare lämnat in klagomål rörande sökresultaten till konkurrensmyndigheter runt om i världen.

Undersökningar som New York Times tidigare gjort har visat att Apples egna appar toppat sökresultaten, utan att de növändigtvis haft någon närmare koppling till det man sökt på. Som ett exempel togs söktermen ”podcasts” som i början av förra året genererade en lista där Apples egen podcast-app hamnade i topp följt av 13 andra Apple-appar som hade liten eller ingen koppling till poddsändningar. Vid ett tillfälle hade den svenska streamingjätten Spotify rasat ned till plats 23 vid en sökning på ”musik”, något som också får betraktas som synnerligen anmärkningsvärt. Förändringarna av algoritmen genomfördes i juli.

Allt fler techjättar har på senare år blivit föremål för granskning just till följd av att man givit egna produkter och tjänster en mer framträdande position än konkurrerenternas på olika sätt, något som inte sällan har lett till stora bötesbelopp. 

Källa