Operatörer frusterade

"Apple begränsar tillgången av 5s"

Den begränsade tillgången på toppmodellen Iphone 5s gör operatörer och återförsäljare i Storbritannien frustrerade, skriver BBC.

Publicerad Uppdaterad

Tidigt i morse släppes släpptes Iphone 5s och Iphone 5c i ett gäng europeiska länder, däribland Storbritannien. Tidiga rapporter gör gällande att Iphone 5s tog slut mycket snabbt, vilket har lett till levereransdatum för telefonen har flyttats fram till i mitten av oktober.

Nu vittnar anonyma källor hos brittiska operatörer och återförsäljare om att tillgången av toppmodellen 5s ska ha varit kraftigt begränsad från Apples sida. Detta till skillnad från billigare modellen Iphone 5c, som ska ha leverats i "låda efter låda", skriver BBC.

Inget förhandsköp av Iphone 5s

Ingen av personerna som BBC har varit i kontakt med vågar framträda med namn på grund av rädsla för att bli missgynnade när Apple bestämmer sig för att fylla på lagren av Iphone 5s igen.

Två av källorna säger dock att man misstänker att bristen på Iphone 5s-enheter är en strategi från Apples för att försöka driva på försäljningen av 5c-modellen. Inför dagens släpp var det exempelvis inte möjligt att förhandsbeställa Iphone 5s, något som gick med billigare 5c-modellen.

Den begränsade tillgången på Iphone 5s behöver dock inte vara en del av en uttänkt strategi från Apple. Flera källor inom branschen säger att Cupertinoföretaget helt enkelt har svårt att kunna tillverka tillräckligt många exemplar av modellen. Som skäl uppges bland annat brist på komponenter till den nya telefonen.