https://www.mobil.se/nyheter/apple-bekr-ftar-g-r-medvetet-ldre-iphones-l-ngsammare
564517
Nyheter
För batteriets skull

Apple bekräftar: Gör medvetet äldre Iphones långsammare

De färska uppgifter som tyder på att äldre Iphone-enheter görs långsammare av IOS bekräftas nu av Apple. Syftet ska vara att förhindra att äldre telefoner hänger sig eller startar om, när batteriet blivit så slitet att det inte riktigt orkar med längre.

Mobil har tidigare rapporterat om de tester  som visar att äldre Iphone-modeller, som många användare redan misstänkt, blir långsammare med åren och i takt med att nya versioner av Ios släpps. Nu har även Apple bekräftat detta, men hävdar att man har goda intentioner. Det handlar alltså inte primärt om att Apple vill försöka sälja nya telefoner, utan om att man vill förhindra att äldre Iphone-enheter inte startar om till följd av att batterierna inte klarar trycket. Enligt Apple implementerade man ett energihanteringssystem som hanterar resursfördelningen redan förra året. Många Iphone-användare har reagerat på att deras äldre enheter tycks ha blivit avsevärt långsammare, samtidigt som benchmarktester har visat att det finns en korrelation till hur slitet batteriet är. 

Riskerar att stängas av

Batteriernas förmåga att tillhandahålla tillräckligt mycket energi för de mest resursslukande uppgifterna avtar kraftigt med tiden, och i värsta fall kan alltför intensiva uppgifter medföra att telefonerna stänger av sig själva, när komponenterna helt enkelt inte får tillräckligt med ström, förklarar Apple i ett officiellt uttalande. I nuläget ska energihanteringssystemet ha rullats ut till Iphone 6, 6S och SE. Den som vill få ny fart på sin gamla Iphone kan förstås få batteriet utbytt, men då måste man besöka en auktoriserad reparatör.