Annons

Efter att ha fört kunderna bakom ljuset

Apple ber om ursäkt för sänkt prestanda på äldre Iphone-enheter

Apple går nu ut och ber kunderna om ursäkt för att man inte berättat att man medvetet gjort äldre Iphone-enheter långsammare när deras batterier slits. Detta efter massiv kritik och ett antal stämningar mot IT-jätten, som nu samtidigt erbjuder ersättningsbatterier till rabatterat pris samt utlovar mer transparens i nya versioner av IOS.

Publicerad Uppdaterad

Det är oerhört sällsynt att Apple går ut och ber om ursäkt för någonting överhuvudtaget. Och att man nu gör det är är sannolikt resultatet av att man mer eller mindre tvingats till det. Det menar de flesta bedömare, efter att Apple nu gått ut och bett om ursäkt för att man medvetet gör äldre Iphone-enheter långsammare. För den som inte hängt med i svängarna kan vi berätta att det för någon vecka sedan uppmärksammades att IOS tycktes sänka prestandan på äldre Iphone-enheter, något som senare skulle visa sig vara ett medvetet drag av Apple och mycket riktigt en inbyggd funktion i IOS. De äldre enheternas slitna batterier klarar inte att leverera tillräckligt med kraft för att klara tuffare uppgifter, och för att förhindra att telefonerna stänger av sig har Apple valt att sänka prestandan när batterierna nått en viss nivå av slitage. En förvisso vettig lösning, enligt de flesta, men kanske något man också borde ha berättat för sina kunder. 

Flera stämningar

Efter uppgifterna har kritiken mot den bristande transparensen varit massiv, och Apple har också åkt på ett flertal stämningar. ”Vi förstår att många känner sig besvikna. Vi ber om ursäkt” skriver Apple i sitt officiella uttalande där man också poängterar att det inte på något sätt handlar om att förkorta livslängden på företagets produkter. Nu utlovar man dels att göra det tydligare i IOS i vilket skick batteriet på telefonen är. Dessutom erbjuder man rabatterade batteribyten. Många menar dock att Apple är lite sent ute och att man borde ha förklarat sig långt tidigare. Och kanske framför allt man borde ha varit öppna med att man sänker prestandan från första början. 

Källa