Nu frivilligt att delta i kvalitetsprogrammet

Apple ber om ursäkt för Siri-avlyssning – genomför integritetsförändringar

Apple backar och ber om ursäkt efter att det uppdagats att man lyssnat på konversationer som användarna haft med AI-assistenten Siri.

Publicerad Uppdaterad

Avslöjandena om techjättar som låter mänskliga kvalitetskontrollanter lyssna på användarnas konversationen med deras AI-assistenter har avlöst varandra i en strid ström på senare tid. Först var det Amazon som hamnade i blåsväder, därefter följde Google och så visade det sig att även Apple – trots sin mycket höga svansföring när det handlar om integritet – också ägnat sig åt otyget. Flera externa bolag ska ha ägnat sig åt att lyssna igenom mängder av inspelningar, inte sällan med känsligt innehåll av olika slag, med syftet att göra Siri bättre på att förstå användarna. Inget problem i sig, egentligen, så länge man informerar om saken klart och tydligt. Men det är ju just det Apple inte har gjort. Apple upphörde med analyserna av inspelningar tämligen snabbt efter att det hela uppdagats, och nu går man dessutom ut och ber om ursäkt. ”Vi inser att vi inte har levt upp till våra höga ideal, och vi ber om ursäkt” skriver Apple i ett officiellt uttalande. 

Frvillig inställning

Det har förekommit uppgifter om att mängder av kvalitetskontrollanter mist jobbet till följd av upptäckten, men den saken har fortfarande inte bekräftats av säkra källor. Att behovet av analytiker lär minska framöver kan vi sannolikt utgå ifrån, för Apple har även meddelat att man nu gör förändringar av integritetsinställningarna för Siri. Ett analysprogram för att förbättra kvaliteten ska finnas även fortsättningsvis, men det kommer att vara frivilligt att delta. Och framför allt: Grundinställningen är att man inte deltar. ”Vi hoppas att många ska välja att hjälpa till med att förbättra Siri, då man vet att Apple respekterar deras data och att det finns en stark integritetskontroll på plats” skriver Apple. Man uppger också att alla inspelningar som tycks vara resultatet av att Siri triggats ofrivilligt kommer att raderas. 

Källa