Inte konstigt att försäljningen påverkats

Apple bytte ut hela 11 miljoner Iphonebatterier under 2018

För en tid sedan hävdade Apples vd Tim Cook att det generösa batteribytesprogram som man införde 2017 har påverkat Iphoneförsäljningen. Och Cook har sannolikt rätt. Apple bytte nämligen ut inte mindre än 11 miljoner Iphonebatterier under 2018.

Publicerad Uppdaterad

För att sätta siffran med 11 miljoner batteribyten i perspektiv, så kan vi berätta att Apple under ett normalt år byter ut mellan en och två miljoner Iphonebatterier. Den smått absurda ökningen får naturligtvis tillskrivas det faktum att man lanserade ett mycket generöst batteribytesprogram, efter att man under hösten 2017 ertappats med att medvetet göra äldre enheter med slitna batterier långsamma. Det hela blev en pr-skandal av sällan skådad magnitud för Apple, och i ett försök att rädda sitt skinn så dumpade man priset på batteribyten från 795 till 295 kronor. Nu vet vi att väldigt, väldigt många Iphone-användare nappade på erbjudandet. 

Kan ha varit en missbedömning

Apples vd Tim Cook gick i kölvattnet av företagets senaste kvartalssiffror ut och sa att batteribytesprogrammet kan vara en stor anledning till att försäljningssiffrorna för de nya Iphone-modellerna blivit lite av en besvikelse. Och med tanke på antalet konsumenter som valt att byta ut sina batterier, så låter det onekligen som mer än bara en dålig bortförklaring. En hel del konsumenter verkar alltså istället för att investera i en ny telefon välja att byta ut batteriet i sin befintliga Iphone och fortsätta använda den. Möjligen kan Apple också ha missbedömt hur stort intresset för att byta batteri i sin befintliga enhet skulle vara. Avslöjandet av siffran kom i samband med ett stormöte med de anställda. 

Källa