1
1
https://www.mobil.se/nyheter/apple-doms-till-boter-vilseledde-kunder-om-vattentalighet
569597
Nyheter
falskt
10 miljoner euro

Apple döms till böter – vilseledde kunder om vattentålighet

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/vatten_iphone.jpeg?itok=AtB_5d-4', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/vatten_iphone.jpeg?itok=ErnhjXJJ', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/vatten_iphone.jpeg', w: 1000, h: 570, title: ' ' },]
I Italien har Apple nu dömts att betala 10 miljoner euro för att deras marknadsföring kring vattentätheten i sju av sina telefoner.

I Italien har Apple fällts för att vara vilseledande kring ämnet vattentäthet i sina telefoner. De anklagades för att inte vara tydliga i sin marknadsföring kring hur vattentäta deras telefoner är och i kombination med det ha ett undantag i sin garanti kring vattenskadade telefoner. 

Domen menar att Apple inte kunnat visa att de sju modeller som tas upp i anklagelsen klarar de nivåer arv vattentätheten som de sägs klara. Det här kombinerat med att många användare inte kunnat få sina vattenskadade telefoner lagade trots att skadorna uppstått under förhållanden som kunde tros täckas av garantin. 

Anklagelsen menar att Apple inte varit tydliga med att de specifikationer som anges kring vattentätheten gäller under specifika förhållanden, dvs under kontrollerade laboratoriemiljöer med stillastående och vatten och kanske inte i de förhållanden som vanliga användare har sin telefon.  

Förutom 10 miljoner euro i böter har Apple också tvingats publicera ett klargörande kring vad som gäller vattentätheten i de sju modeller som finns med i anklagelsen.