Evighetsfajten fortsätter

Apple får bot på 4 miljarder för patentintrång

En federal domstol i Texas har nu bestämt att Apple ska betala bolaget Virnet X motsvarande cirka 4,2 miljarder kronor, då man med sina kommunikationstjänster Imessage och Facetime anses ha inkräktat på ett antal av deras patent.

Publicerad Uppdaterad

Apple har fajtats med bolaget Virnet X i diverse domstolar sedan åtta år tillbaka vid det här laget, och tjafset rör som så ofta i sådana här segdragna strider ett antal patent. Virnet X – som oftast beskrivs som ett så kallat patenttroll (det vill säga ett företag som har som enda affärsidé att samla på sig patent och sedan stämma företag som man anser inkräktar på dem) – hävdar att Apple inkräktar på fyra av deras patent kopplade till säkerheten i kommunikationstjänster som använder sig av internet. Och en federal domstol i Texas har nu alltså givit Virnet X rätt och dömer Apple till ett skadestånd på motsvarande 4,2 miljarder kronor. 

Överklagade i höstas

Apple förlorade senast mot Virnet X så sent som i höstas, då en annan domstol menade att man skulle betala motsvarande 3,67 miljarder kronor i skadestånd, ett beslut som Apple överklagade. Vad som sker nu är oklart och Apples advokater har valt att lägga locket på och inte kommentera saken alls. Möjligen kommer Apple undan ändå. En amerikansk patentdomstol har nämligen hävdat att patenten är ogiltiga, men något beslut är inte taget om den saken ännu. 

Källa