Stärker användarintegriteten

Apple förbjuder IOS-utvecklare att dela eller sälja kontaktinfo från appar

Apple har infört nya regler för IOS-appar i App Store, och nu blir det förbjudet för utvecklarna att både dela och sälja kontaktinformation som man samlar på sig via appar till tredje part.

Publicerad Uppdaterad

Du har säkerligen någon gång fått frågan om du vill ge en specifik app tillgång till din kontaktlista. Det är lätt att slentrianmässigt svara ja. Inte bara för att man vill komma vidare och börja använda appen, utan för att man kanske litar på att utvecklaren har goda skäl att be om informationen. Men faktum är att förtroendet missbrukats vid flera tillfällen. Många utvecklare har nämligen valt att upprätta databaser och sedan sälja kontaktinformationen vidare till tredje part, som inte sällan ägnar sig åt annonsering. Voilá! Du har sålt ut dina vänner. Den saken vill Apple uppenbarligen försöka sätta stopp för, då man nu tagit fram nya regler för sin appbutik App Store. 

Kan fortfarande begära kontaktinfo

Enligt de nya reglerna får utvecklarna inte längre dela eller sälja kontaktinformationen man får av användarna. Och man får inte heller upprätta databaser över kontakterna ens för eget bruk. Apparna får däremot fortfarande be om tillgång till användarens kontakter, något som ibland är nödvändigt av rent funktionella skäl, till exempel om man använder en kommunikations-app av något slag. Apple nämnde aldrig någonting om förändringen av reglerna i samband med utvecklarkonferensen WWDC härförleden och har ännu inte kommit med någon officiell kommentar till förändringen. 

Källa