Tencents täta samarbete med regeringen i Kina väcker frågor

Apple förklarar uppgifter om datadelning med kinesiska Tencent

Apples webbläsare Safari har visat sig dela användardata med den kinesiska techjätten Tencent. Men Apple vill tona ned den oro som många nu känner inför saken.

Publicerad Uppdaterad

Man ska vara så transparent det bara går. Det borde Apple veta vid det här laget. Trots det har man inte varit direkt jättetydliga med att webbläsaren Safari delar användardata med den kinesiska techjätten Tencent, som har ett förhållandevis tätt samarbete med den kinesiska regeringen. Det hela rör en funktion i Safari som ska förhindra att användarna surfar in på falska och bedrägliga webbsidor. Konceptet kallas för ”Fraudulent Website Warning”, och man har till exempel ett samarbete med Googles tjänst Google Safe Browsing som ska fungera likadant som Tencents motsvarighet.

Det hela går i korthet ut på att man matchar de webbadresser som användaren matar in med en lista på kända fejkade sajter och flaggar destinationen som farlig om det skulle behövas. Det är i sig förstås ingen dum idé, men just Tencent som samarbetspartner på området har väckt en del frågor, då bolaget har ett nära samarbete med den kinesiska regeringen. Man kan förstås med all rätt ha farhågor kring att informationen skulle kunna användas i andra syften än att skydda mot farliga sajter. 

Apple har nu kommit med ett uttalande där man vill tona ned det hela. Enligt Apple är det till att börja med enbart data från användare i Fastlandskina som kommer Tencent tillhanda. Dessutom påpekar man att det går att stänga av funktionen som matchar webbadresserna. Den som vill stänga av funktionen kan gå in i inställningarna för Safari och avmarkera den. En telefon registrerad i Sverige matchas dock inte med Tencents databas, och att avmarkera innebär förstås också en risk då systemet trots allt är till för att skydda användarna. Men att Apple hamnat i en svår sits när det gäller de kinesiska användarna råder det inget tvivel om, inte minst då Apple tidigare har kritiserats för att man gärna viker sig för regimens önskemål. 

Källa