Apple vs Epic

Apple fortsätter vägra andra betalmetoder i App Store

Apple har överklagat beslutet som innebär att de måste tillåta utvecklare att använda andra betalningslösningar utanför App Store. De menar att de skulle skada konsumenterna.

Publicerad Uppdaterad

Den nyligen avslutade, men ändå pågående, rättstvisten mellan Epic games och Apple kan komma att dra ut på tiden ytterligare och Apple försöker nu överklaga det direkta beslutet att de måste tillåta utvecklare att använda sig av länkar till andra betalmetoder än köp i App Store. Resultatet av rättstvisten blev att domstolen på många sätt gick på Apples linje men där de höll med Epic var vad gäller Apples betalmodell i App Store, det vill säga att domstolen tyckte att det inte gagnade konsumenten att inte ha möjligheten att välja olika betalningsalternativ när de ska göra köp i appar. 

Apple ska enligt beslutet börja tillåta utvecklare att länka till andra betalningslösningar från och med den nionde december, det här är ju inte Apple speciellt nöjda med då en stor del av deras intäkter i App Store kommer ifrån köp i appar där de tar upp till 30 procent av intäkterna från apputvecklare. Apple menar att de inte kan implementera de nya reglerna i tid och bibehålla säkerheten och "den sköra balansen" i App Store för konsumenternas bästa. 

Både Apple och Epic har överklagat domen och Apple har alltså även överklagat beslutet att de ska behöva genomföra förändringen den nionde december. Om domstolen godkänner deras överklagan av beslutet så kommer utvecklare att få vänta länge på att få möjligheten att använda andra betalningslösningar, möjligen kan de förlora den möjligheten helt och hållet. Krasst sett kan vi nog vänta oss att någon form av resultat av den här tvisten kan dröja flera år. 

Källa