Annons

Ger butikspersonalen bakläxa

Apple förtydligar: Alla har rätt till batteribyte

Efter kritiken mot att Apple medvetet sänker prestandan på äldre Iphone-modeller utlovade företaget kraftigt rabatterade batteribyten. Men efter att flera kunder nekats batteribyten i butikerna väljer Apple nu att förtydliga sin policy: Alla ska ha rätt till ett nytt batteri.

Publicerad Uppdaterad

I händelse av att du mot all förmodan missat det, så kan vi berätta att Apple hamnade i något av en pr-mässig orkan för en tid sedan. Detta då det uppdagades att man medvetet sänker prestandan på äldre Iphone-enheter. Apple gör det förvisso av det vettiga skälet att man vill förhindra att de stänger av sig när batterierna blivit för slitna för att klara maxprestanda, men å andra sidan är det sjävfallet något man borde ha informerat kunderna om. Apple har sedan dess gått ut med en offentlig ursäkt, lovat bättring, mer transparens och – kanske framför allt – billiga utbytesbatterier till alla. Men efter att flera kunder nekats utbytesbatterier till det kraftigt reducerade priset på cirka 300 kronor, så har Apple nu tvingats tydliggöra sin policy på området. 

I ”för gott skick”

Det som medfört att kunderna nekats batteribyten är att personalen i butikerna vid tester kunnat konstatera att enheternas batterier är i ”för gott skick” för att man ska få det reducerade priset. Med det menas att kapaciteten fortfarande ligger på över 80 procent. Men någon regel om att man därmed skulle vara diskvalificerad för det lägre priset finns inte, hävdar Apple. Alla som har en Iphone 6 eller senare telefonmodell ska kunna få sina batterier utbytta till det nya låga priset, oavsett skick på batteriet. Det behöver alltså inte vara nödvändigt med ett byte, hävdar Apple. Det enda förbehållet är att telefonen inte får ha några andra skador. Det är i nuläget aningen oklart vad som gäller rörande batteribyten i Sverige, då informationen inte uppdaterats här. Men enligt uppgifter på Apples amerikanska sida så ska det rabbaterade batteribytet gälla globalt. 

Källa