https://www.mobil.se/nyheter/apple-gar-med-pa-att-betala-for-strypt-iphone-prestanda
568345
Nyheter
Amerikanskt avgörande

Apple går med på att betala för strypt Iphone-prestanda

500 miljoner dollar, motsvarande ungefär 4,7 miljarder svenska kronor, har Apple gått med på att betala amerikanska konsumenter för att man begränsat prestandan i Iphone utan att berätta om det.

Det var 2017 som det efter externa tester kom fram att Apple medvetet gjorde gamla IPhones långsammare för att spara på batteriet. Apple erkände och införde sedan möjlighet för användare att själva styra detta samt lade till en funktion i Ios där man själv kan se hur mycket av den ursprungliga kapaciteten som finns kvar i batteriet och om det påverkar telefonens funktion. Som en ytterligare följd av detta sänkte Apple även priset på batteribyte.

Allt detta räcker dock inte för att gå fria och nu har Apple gått med på att i en amerikansk domstol betala motsvarande 4,7 miljarder kronor till konsumenter som drabbats. Det motsvarar mellan 230 och 4700 kronor per enhet och det slutgiltiga beloppet Apple får betala är beroende av utgången. Det kan som mest bli 4,7 miljarder kronor.

Den amerikanska rättssaken samlades i en grupptalan under 2018 och sedan tidigare har Apple betalat 25 miljoner euro, motsvarande 260 miljoner kronor till franska myndigheter för samma förseelse. Det amerikanska ärendet avgörs slutgiltigt den 3 april.