1
1
https://www.mobil.se/nyheter/apple-gor-om-podcaster-appen-poddar-far-kosta-pengar
570255
Nyheter
falskt
Ny app

Apple gör om Podcaster-appen – poddar får kosta pengar

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/apple_iphone12-podcasts-codeswitch-theathletic-midnightmiracle_042021.jpg?itok=HFoILRPc', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/apple_iphone12-podcasts-codeswitch-theathletic-midnightmiracle_042021.jpg?itok=-iNF6Zw7', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/apple_iphone12-podcasts-codeswitch-theathletic-midnightmiracle_042021.jpg', w: 1960, h: 1102, title: ' ' },]
Bland alla nyheter Apple släppte igår fann även en ny podcastsatsning med. Den innebär förutom en ny app även att de som skapar poddar kan börja ta betalt av dig som lyssnar.

Apple var tidiga med podcaster och har sedan Apples poddar i Itunes som introducerades för 15 år sedan varit den som samlar de flesta av de poddar som publiceras. Idag erbjuder Apple Podcaster fler än två miljoner gratis poddar. När Podcaster-appen görs om till Ios 14.5 som släpps nästa vecka innebär det även möjligheten för poddskapare att låta dig prenumera och betala pengar för att få lyssna på deras poddar. Betalningen sker via Apples vanliga betalsätt och innebär att Apple själva tar en bit av kakan. Med start i maj kommer användare i 170 länder kunna prenumerera på och lyssna på dessa betalpoddar, reklamfritt men för en avgift. Bland de poddskapare som säger att de ska vara med finns Los Angeles Times, Sony Music, The Athletic och Pushkin Industries. Inga svenska poddare nämns i Apples information.  

Utöver möjligheten att prenumerera på betalfa poddar innebär nya Podcaster-appen att du som användare kan hitta poddar genom samlade spellistor som kallas kanaler. Det är grupper av poddar som samlats baserat på titel, beskrivning och så vidare. Även här ska det finnas både gratisalternativ och poddar som kostar att lyssna på.